Létrehozva: 2020.07.29.

Egy magyar orvos állítja: Megvan a koronavírus ellenszere

Van egy jelenleg is használt, eredetileg állatgyógyászati célra kifejlesztett készítmény, amely két nap alatt végez a koronavírussal, legalábbis egy magyar orvos szerint. Több dél-amerikai országban már hivatalossá vált a használata, Bangladesben a kezeltek mindegyike meggyógyult. Sokan kételkednek ebben, mert hatékonysága betegeken még klinikailag nem igazolt. Dr. Merényi Attila, aki tanulmányával nemzetközi szinten is hatalmasat robbantott, interjút adott a Ripostnak.

Több uniós országban önkéntesek bevonásával tesztelik azt a szert, amiről egy magyar orvos, dr. Merényi Attila írt tanulmányt.

dr. Merényi Attila orvos Fotó: Ripost

„Áprilisban ausztrál tudósok vették észre, hogy van egy Ivermectin nevű gyógyszer, amely 48 óra alatt gyakorlatilag kivégzi a koronavírust” – kezdi a történetet dr. Merényi Attila, aki több mint 25 évvel ezelőtt a BCG immunizálásból írta orvosi disszertációját.

A magyar orvos, amikor meglátta az ausztrál hírt, azt gondolta, hogy néhány héten belül a magyar sajtó is tele lesz ezzel a szenzációval, de tévedett. Mivel tudta, hogy a koronavírus nem fog hirtelen eltűnni, másrészt a hatásos vakcina még elég távolinak tűnt, ahogy napjainkban is az, írt egy tanulmányt a szerről, melyet egy nemzetközi Facebook-csoportban tárt a széles nyilvánosság elé. Az Ivermectin-bomba hatalmasat robbant.

Fotó: Luis ROBAYO / AFP

„Mindez májusban történt, azóta Ecuador, Peru, Bolívia már hivatalossá tette a szer használatát, mint off-label terápiát. Ez azt jelenti, hogy eredetileg más célra törzskönyvezték a gyógyszert, de engedélyezték a koronavírus gyógyítására is. Dominikán már április eleje óta adják a betegeknek, Bangladesben a kezeltek 100 százaléka 3-4 nap alatt meggyógyult, Brazíliában pedig már hiánycikk a készítmény. Több ország, így az USA, az Egyesült Királyság, India, Spanyolország, Japán, Irak, Taiwan, Ausztrália, Kuba, Argentína és Egyiptom pedig az Ivermectin klinikai vizsgálatába kezdett” – sorolja a magyar orvos, aki hozzáteszi, hogy a gyógyszer ára egyetlen hét alatt a harmincszorosára nőtt, de még mindig nem mondható drágának.

Még szükségesek klinikai vizsgálatok A Ripost több neves szakembert is megkérdezett arról, alkalmas lehet-e az Ivermectin a Covid–19 gyógyítására, ahogyan azt dr. Merényi Attila állítja. Ők is ismerik a szert, ami, mint terápiás lehetőség, az elmúlt évtizedekben többször felmerült, többek közt férgesség, paraziták vagy fertőzések ellen. Tesztelték különböző vírusokkal szemben is, de eddig klinikailag nem sikerült igazolni a hatékonyságát, kivéve a paraziták ellen, amire törzskönyvezték. Így hatékonysága a Covid–19 gyógyításában egyelőre klinikailag nem igazolt betegeken.

Bár vannak, akik támadják a magyar orvost, a kapott támogató üzenetek óriási száma meggyőzte arról, hogy jó ügyért küzd, és még elszántabbá tette.

„A dominikai elnök barátja több köszönő üzenetet küldött már nekem, mert szerinte életeket ment a tevékenységem. Az elnökjelölt férfi koronavírusos lett, Ivermectinnel kikezelték, majd megnyerte a választást. Több olyan levelet is kaptam, melyben perui, mexikói orvosok írják, hogy megelőzésként szedik ezt a gyógyszert, melyet a 70-es években eredetileg az állatok féreghajtására fejlesztettek ki és Magyarországon jelenleg is erre használnak. 1987-ben megjelent a gyógyszer humán változata, melyet többek között fejtetű, rüh és egyéb parazita fertőzések kezelésére alkalmaznak. Évente több száz millió ember szedi azóta is a világban” – mondja dr. Merényi Attila.

Az orvos szerint annak ellenére, hogy valóban lehet összefüggés a megbetegedések alacsonyabb száma és a BCG-oltás között, nem dőlhetünk hátra, hiszen egy nagyon fura, különleges vírusról van szó, amely továbbra is itt van köztünk és bizony fiatalabbaknál is okozhat tüdőfibrózist, veseelégtelenséget, pszichózist és más súlyos panaszokat.

„Véleményem szerint óriási segítség lenne, ha a magyar hatóságok, szakemberek is elkezdenék vizsgálni ezt a gyógyszert, melynek enyhe mellékhatásai lehetnek, mint például émelygés. Tisztában vagyok ugyanakkor azzal is, hogy egyesek részéről hatalmas az ellenállás. Nagyon sok nemzetközi orvoscsoportban például azonnal törölték a posztjaimat, amikor írtam erről a szerről. Egy orvos például rendkívül durván támadott engem a közösségi oldalon, majd privátban rám írt, hogy hol tudná beszerezni a készítményt. Ez mindent elárul” – fogalmaz dr. Merényi Attila. Ő úgy véli, Magyarország sokat profitálhat abból, ha élére áll ennek az ügynek, hiszen rengeteg emberéletet lehetne megmenteni és egyben elkerülni a súlyosabb megbetegedéseket.

A lehetséges gyógyszerek listáján szerepel Barabási Albert László nemzetközi hírű kutatónk is a koronavírus ellen küzd a Barabási Lab más kutatóival együtt. Még áprilisban minden mást félretettek, és a hálózati orvoslás (Network Medicine) eszközeivel a COVID-19 már létező és bármikor bevethető gyógyszer-jelölteiről készítettek egy listát, rangsorolva a potenciális jelölteket. A listán az Ivermectin is szerepel, ezzel a szerrel kapcsolatban már 78 klinikai tesztet végeztek el.

Barabási Albert László Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

A malária elleni szerrel is próbálkoztak Nem először vélik megtalálni a koronavírus ellenszerét: az egyik legígéretesebb szer a hidroklorokin volt. Olyannyira biztosak voltak abban, hogy hatékony, hogy az amerikai elnök, Donald Trump be is jelentette: megvan a koronavírus elleni gyógyszer. Sajnos azóta kiderült, hogy ez nem így van. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ugyanis a hónap elején bejelentette, hogy befejezte a malária ellen használatos gyógyszer tesztelését és kiderült, hogy a szer hatására nem, vagy alig csökkent a halálozás. Ugyanakkor egy most megjelent vizsgálat szerint a kórházban kezelt fertőzöttek klorokin- és hidroxi-klorokin-terápiájához fokozott halálozás és a szívritmuszavarok gyakoribb előfordulása társul, vagyis gyakorlatilag több kárt okozhat, mint hasznot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legkeletibb magyar település egy nem létező országban található

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin