Létrehozva: 2019.07.24.

Egy nap alatt hat autó égett ki! Miért egyre több a kocsitűz?

Hétfõn egyetlen nap alatt hat autó gyulladt ki rejtélyes körülmények között az ország különbözõ pontjain. Elõzõ nap is kiégett egy kocsi. Mint azt a Ripost a katasztrófavédelemtõl megtudta, egyre gyakoribb a kocsitûz, amit okozhat a napon hagyott autóban lévõ öngyújtó, spray, festék vagy hígító is. A következõ napokban kánikula várható, jó lesz vigyázni!

Lángra kapott és teljes egészében kiégett egy személygépkocsi vasárnap a Vas megyei Balogunyomban, a Dózsa György utca egyik családi házának udvarán, nem messze a lakóépülettől. A családi ház műanyag ablaka is megolvadt, jó, hogy a család otthona nem égett le.

Hétfőn hat autó gyulladt ki az ország különböző pontjain.

Gödön hárman utaztak a járműben, időben észrevették a tüzet és kiszálltak.  Ózdon a Virág utcában egy személykocsi utastere borult lángba, míg Fadd közelében egy földúton közlekedő autó gyulladt ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Izsófalván, a Szabadság úton is szükség volt a tűzoltókra, itt a lángok a motortérből az utastérbe is átterjedtek, a kocsi teljesen kiégett. Hétfőn két teherautó is kigyulladt. Kisújszállás külterületén egy kocsi levegőszűrője kapott lángra, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a 37-es főúton, Taktaharkány közelében egy másik teherautó teljesen kiégett.

Ijesztő ez a sok tűzeset, különösen, hogy nem mindig a motornál, hanem előfordul, hogy az utastérben keletkezik a tűz.

 

„Sőt, ez eléggé gyakori!" – erősítette meg a %Ripost%-nak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

„ Az összes gépkocsitűz 32 százaléka az utastérben keletkezik. Tavaly 202 gépjárműtűz keletkezett a motortérben, 133 az utastérben, jellemzően a műszerfalon. 22 esetben a kerék vagy a fékrendszer hibája miatt gyulladt ki a jármű, 6 esetben a kipufogórendszerben keletkezett tűz. 128 esetben az autó teljesen kiégett és nem lehetett egyértelműen megállapítani, hol és miért keletkezett a tűz."

Ha parkoló autó gyullad ki, akkor elsősorban gyújtogatásra gyanakodnak, és előfordul az is, hogy valami a kocsi közvetlen közelében kap lángra és az terjed át. Ám az utastérben hagyott tárgyak is lehetnek „bűnösek”.

 

„Ha kint 30 fok van, az utastérben egy óra elteltével már 62 fokra forrósodik a levegő.

A spray-k hajtógáza robbanásveszélyes PB-gáz. Ahogy emelkedik a kocsiban a hőmérséklet, úgy melegszik az ott hagyott spray hőmérséklete, és úgy nő benne a nyomás. Egészen addig, amíg fel nem robban" – figyelmeztet Mukics Dániel. Ugyanígy lángra lobbanhat a bent felejtett hígító, festék, öngyújtó is.

Az utastéri tüzek gyakori oka az elektromos hiba is, de az inkább csak füstöl, zárlatot okoz. A dohányzás sem annyira kockázatos, mint gondolnánk, a gyári üléshuzatok ugyanis nehezen éghető anyagokból készülnek. Viszont egy elhanyagolt autónál, amelyből a tömítéseknél szivárog az olaj, kisebb műszaki meghibásodás következtében is keletkezhet tűz. Furcsamód éppen az ütközés a legkevésbé kockázatos a tűz szempontjából.

 

„Csupán 0,29 százalék rá az esély, vagyis csak minden 342. közlekedési baleset során gyullad ki egy autó. Tavaly 16757 közúti közlekedési baleset történt és mindössze 49 autó gyulladt ki az ütközés miatt" – tette hozzá a szóvivő.

 

Mit tehetünk, ha kigyullad az autó?

 

Amennyiben füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, álljunk félre és ellenőrizzük az autót. Minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap és hatalmas lánggal csap fel. Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a készülék tartalmát. Ha biztonságosan ez lehetséges, az akkumulátorsaruk lehúzásával áramtalanítsunk.

 

 

Tavaly több mint félezer autó égett ki

2016

2017

2018

2019.07.23-ig

460

460

578

294

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább