Létrehozva: 2019.12.31.

Egyre több helyen ezzel ünneplik az újévet tűzijáték helyett

Durrogtatások helyett öt magyar városban is fényjátékkal ünneplik az újévet. Az állatvédők kezdeményezték a tűzijáték stoppot, de a gyerekeket és a betegeket is nagyon zavarja minden évben a hangos évköszöntés, ami ráadásul sokba is kerül. A fényfestéssel az élmény nem marad el, de nem hangos és pénzbe sem kerül, a környezetre sem káros.

Azok a magyar városok, amelyek nemet mondtak a szilveszteri tűzijátékra fényfestéssel köszöntik az újévet. Esztergomban még novemberben döntött úgy a képviselőtestület, hogy idén nem lesz tűzijáték.

„Az óévbúcsúztató tűzijáték helyett a Széchenyi téren fényfestés lesz„ -közölte a polgármesteri hivatal. Szentendre is csatlakozott. Tűzijáték nem lesz és arra kérnek mindenkit, hogy az egyéni durrogtatások is maradjanak el, a házi kedvencek érdekében. Balatonalmádi is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Fantasztikus látványelemekkel készül Balatonalmádi

A XXI. századi, környezetbarát látványelemekkel, fényjátékkal tesszük emlékezetessé ezt a szilvesztert – írta a Facebook-oldalán dr. Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere. Miskolcon az ünnepi program szerint éjféli show lesz a Szent István téren. Lapzártakor jött a hír, hogy Komáromban, Vácon, Csobánkán és Fertőszentmiklóson sem lesz központi tűzijáték.

Ripost

A 3D-s fényfestés Budapesten, a Bazilikánál is nagyon népszerű volt az adventi vásár alatt. A turisták a csodájára jártak. Mint ahogy a Ripost megírta, idén a Bazilika Adventet választották a legjobb karácsonyi vásárnak, amiben nagy szerepe volt a különleges fényfestésnek is.

Tatán is lehet tűzijátékot vásárolni, de használni csak a városon kívül szabad

Tavaly egyedülálló módon Tata városának vezetése úgy döntött, hogy mellőzik a tűzijátékot szilveszterkor. A magyar város, ahol betiltották a tűzijátékot, akkora feltűnést keltett, hogy még a National Geographic is beszámolt róla. A helyi önkormányzat az Öreg-tónál telelő vadludak érdekében döntött így, a kutya-, illetve macskatartók is nagyon örültek ennek. Tatára minden évben 40-50 000 vadlúd érkezik, az Öreg-tó pedig nemzetközi jelentőségű vadvíznek minősül. A rendőrök ügyelnek a tiltás betartására, járőröznek a tó körül. Mint megtudtuk: tűzijátékot vásárolni továbbra is lehet a településen, de azt csak Tata közigazgatási területén kívül szabad használni.

Fotó: MTI

Ne tűzijátékozz, inkább vegyél tápot!

Több állatvédő szervezet felhívást tett közzé. Arra kérik az embereket, hogy ne tűzijátékozzanak, hanem a pénzt költsék állateledelre. A Fehérvár Enthroners futballcsapat is így gyűjtött: a Takarodó úti menhelyen a fiúk több mint 1,5 tonna állateledelt gyűjtöttek össze.

Minden évben rengeteg kutya elpusztul a szilveszteri tűzijátékok miatt

Hosszú évek óta egyre több kutya elkóborol szilveszterkor. Több száz kutyának keresik az állatvédők a gazdáját az év első napjaiban. A többségüket sikerül haza juttatni, de minden évben van olyan, amelyiknek nem kerül meg a gazdája és sok el is pusztul. Tavaly tíznél több kutya számára is végzetes volt az óévbúcsúztatás. Volt olyan, amelyik fennakadt a kerítésen menekülés közben, de olyan is, amelyik a sokkos állapotot nem élte túl.

Állatvédő járőrszolgálat és non stop chipolvasók

Több állatvédő szervezet éjszakai járőrszolgálatot szervez, hogy minél gyorsabban segíthessenek a bajba jutott állatokon. Telefonon is lehet segítséget kérni, az Állategészségügyi Szolgálat diszpécser szolgálata is működni fog egész éjjel.

Ők riasztják a legközelebbi állatmentőt a bajba jutott állathoz és a MOL benzinkutakon le lehet olvasni a chipet, sőt applikáción keresztül is kérhetünk segítséget, ha elveszett a kutyánk vagy gazdi nélküli állatot találunk. Az Állatvédelmi Járőr applikácóban képet is lehet csatolni és megadhatók a koordináták is, ahol valaki megtalálta az állatot.

 

Petárdázni ilyenkor is tilos országszerte

Petárdázni 2005 óta tilos Magyarországon. December 28-tól tűzijátékokat lehet vásárolni utcai árusoktól és üzletekből, 14 éven felülieknek. Felhasználni viszont csak este hattól reggel hatig szabad azt is. A kisebbeket sem szabad kézből lőni, a szabályok szerint az összes ilyet rögzíteni kell.

Kezükben robbant a gránát, még három naponta járnak kontrollra a lányok

Mint arról korábban a Ripost is beszámolt, december elején Csongrád megyében egy korábbi osztálytársuk két kislány kezébe nyomott füstgránátot, mondván lefotózza őket vele. Az internetről rendelt gránát azonban a meggyújtása után felrobbant a lányok kezében, maradandó sérüléseket okozva nekik. Nagymamájuk most azt mondja, hálát ad annak a helyi férfinek, aki akkor a helyszínen kötést rakott unokája kezére, ezzel megakadályozva, hogy a kislány elvérezzen a balesetben. Pedig a férfi csak visszaadta ugyanazt: annak idején neki ugyanis egy fűnyíró vágta le az ujját, és akkor pont a kislány azóta már elhunyt nagypapája szaladt vele a kórházba.

„Még mindig három naponta kell kontrollra járniuk, és még varratok is vannak a kezében” – mondja a nagymama, hozzátéve, hogy csak a kötszer 12 ezer forintba kerül egy alkalommal, nem beszélve a rengeteg kontrollra járásról, és a szülők kiesett munkaidejéről. „Nem tudom, mi lesz vele” – sírta el magát a nagymama, aki érthető módon aggódik unokája jövője miatt: a buherált gránát a kislány jobb kezében robbant fel, aki így egyelőre írni sem tud.

Sztárok is kampányolnak a petárdázás ellen

Hazánk hírességei is kiállnak az állatok mellett, és arra buzdítják az embereket, hogy a házi kedvencek biztonsága érdekében, felejtsék el a petárdát szilveszterkor. Kovács Patrícia már évek óta felszólal a témában, idén azonban csak egy tömör, de annál lényegre törőbb kijelentést tett:

Ripost/Keller Mátyás

„Bulizni menő, petárdázni nem!” – fogalmazott a színésznő, akinek véleményén több állatbarát is osztozik. Többek között Nagy Adri és Gregor Bernadett is reméli, hogy idén sikerül még jobban visszaszorítani a petárdázó embereket, Polgár Tünde pedig Instagramon próbálta megszólítani a fiatalabb generációt az ügy érdekében. A luxusfeleség kutyája nevében tett közzé egy posztot.

Ripost/Szabolcs László

„Zeusz vagyok, kétéves németjuhász, nagykutya, de a petárdáktól én is megijedek! Tudom, hogy örültök az év végének, de arra kérlek titeket, hogy ne petárdázzatok ész nélkül! Mi, állatok is a városban élünk, szeretünk, imádunk titeket, embereket! Tegyétek meg, hogy petárda helyett inkább másra költötök, és nem teszitek rémálommá az életünket!” – olvasható a bejegyzésben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul megszűnik egy hazai tévécsatorna

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Örömhír: 43 évesen bekopogtatott a gólya sokak kedvenc énekesnőjéhez

vg.hu

Állampapír: jó hírt közölt Varga Mihály

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra