INSIDER

Nagy bejelentést tett a kormány: mindannyiunk életét érinti

Mi lesz velünk? Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat. Eláruljuk, milyen típusú műanyagokat érint a kormányrendelet.
  • Szerző: Indie

Egyik szemünk sír, a másik meg nevet: végre korlátozzák az egyszer használatos műanyagok forgalmazását és teszünk valamit a környezetünkért, bár még nehezen tudjuk elképzelni az életet műanyag nélkül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Parlament 2020-ban már tárgyalta az egyszer használatos műanyagok használatának korlátozásáról szóló tervezetet, de az utolsó pillanatban Semjén Zsolt váratlanul visszavonta a törvényjavaslatot. Most végre megérkezett az EU 2019-es irányelvei alapján megalkotott rendelet.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet értelmében 2021. július 1-től tilos forgalomba hozni az egyszer használatos műanyag termékeket, illetve az oxidatív úton lebomló, műanyagból készült termékeket.

Egyszer használatos műanyag

2021. július 1-től tilos forgalomba hozni az egyszer használatos műanyag termékeket (Fotó: shutterstock)

Az új rendelet mindannyiunk életét érinti, hiszen sokan használjuk a törvény által megjelölt termékeket. Mindenki használ fültisztító pálcikát és szeretünk rántott sajtot enni a Balaton partján műanyag evőeszközzel. A gyerekeinket simán meglepjük egy-egy színes szívószállal és az esti koktélt a Duna-partján műanyag pálcikával kevergetjük. Szeretjük a műanyag botocskára szerelt léggömböket és munkaidőben legalább egyszer leugrunk a kollégánkkal egy jó erős eldobható poharas kávéra, hogy bírjuk a nap hátralévő részét.

Ahogy nagyon jólesik egy hosszú nap után vacsit rendelni a családnak, amit általában EPS-ből (expandált polisztirol) készült edényekben szállítanak ki. Ezek mind olyan egyszer használatos műanyag dobozok, amelyeknek forgalmazását az új jogszabály korlátozza a jövőben.

Ez azt jelenti, hogy az áruházláncoknak, éttermeknek, kávézóknak, ételkiszállítással foglalkozó cégeknek, partikellékeket forgalmazóknak, drogériáknak meglehetősen rövid idő alatt kell alternatív megoldásokat találni és kínálni az ügyfeleinek.

egyszer használatos műanyag

Korlátozás alá esnek a léggömbök rögzítéséhez használt műanyag pálcikák és tartószerkezetek (Forrás: Pixabay)

A kormányrendelet nem terjed ki az orvostechnikai eszközökhöz használt szívószálakra és pálcikákra, illetve a csecsemők és gyermekek számára készült és gyógyászati célokra használt, folyékony élelmiszer tárolására készült italpohárra.

Valószínűleg műanyag táskákkal továbbra is találkozunk majd az üzletekben, mivel a „könnyű műanyag hordtasaknak” számító, 15 mikronnál vékonyabb zacskók használata továbbra is engedélyezett. A biológiailag lebomló műanyag tasakok – vastagságtól függetlenül – szintén forgalomban maradnak.

További hír, hogy alig fél év múlva búcsút inthetünk az italtartó pohárnak is. A fenti kategóriákba nem tartozó italtartó poharakat ugyanis 2023. január 1-étől tiltólistára kerülnek.

Bár a változás eleinte sokak számára furcsa lesz, nem kérdés, hogy ez egy szükségszerű lépés, hiszen évente 350-400 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte és ennek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag. Ráadásul a legyártott műanyagnak csupán a tizede került újrahasznosításra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?