INSIDER

Egyszülős családoknak is jár a CSOK

Garantáltan 3 százalék alatti kamattal igényelhetnek a családok otthonteremtési támogatást - többek közt erről beszélt Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

Július elsejétől nemcsak az új, de a használt lakások vásárlása esetén is igényelhető támogatás, ennek a mértéke két gyermeket vállalóknál 10, nagycsaládosoknál 15 millió forint.

A kedvezményes 10 millió forintos hitel esetén 25 éven át havi 48 ezer, 15 milliósnál pedig havi 72 ezer forint a törlesztőrtészlet

– közölte az államtitkár, aki hozzátette: a nyári időponttól kezdve három hónapos vagy annál idősebb magzattal is igényelhetőek a támogatások.

Novák Katalin példákkal illusztrálta, mennyi támogatást kaphat egy-egy család a lakásvásárláshoz, ha megszületnek a tervezett gyermekek. A használt lakás vásárlásához 10 millió forintos hitelt kaphat az a család, amelyik 2019. július 1-je után második gyermeket is vállal, és 1,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A második gyermek megszületése után 1 millió forintot elengednek a hiteltartozásból, így 9 millió forint visszatérítendő hitel marad, és a vissza nem térítendő támogatás 2,4 millió forintra nő. Ugyanez a harmadik gyermeket vállalók esetében úgy néz ki, hogy a 15 milliós hitelből csak 11 milliót kell visszafizetni, a vissza nem térítendő támogatásuk a harmadik gyermek megszületése után 6,2 millió forintra nő.

Az államtitkár hangsúlyozta: júliustól eltörlik a használt lakások vásárlásánál korábban kikötött 35 milliós plafont, s a CSOK-ot az egyszülős családok is igényelhetik majd. Újságírói kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta: a férfiak is igényelhetik a fiatal házasok 10 millió forintos kamatmentes gyermekvállalási támogatását, s az sem számít, ha korábban mindkét fél volt már házas, amennyiben egyiküknek sem született még gyermekük.


Az eddigi adatok alapján közel 100 ezer család igényelt CSOK-ot, ezekben a családokban 46 ezer gyermek született.

És ezeket olvastad már?