INSIDER

Elárulta a magyar kutató: így előzhetjük meg a koronavírus súlyos tüneteit!

A Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese által vezetett kutatócsoport több mint 10 éve foglalkozik vérszérum alapú terápiák fejlesztésével. Dr. Lacza Zsombor azt mondja, már a koronavírus-járvány kezdetén rájöttek, hogy a vírus semlegesíthető a gyógyult betegek vérplazmájában lévő ellenanyaggal.

Az eddigi tapasztalatok szerint azok, akik rendszeresen sportolnak, súlyosabb tünetek nélkül megúszhatják a koronavírus fertőzést, ezért a maszkhasználat, a kézmosás és a távolságtartás mellett érdemes odafigyelni a rendszeres testmozgásra. A kutatócsoport vezetője, Lacza Zsombor professzor nyilatkozott a -nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

: Mikor derült ki, hogy ez a terápia működik koronavírus fertőzés esetén is?

Lacza Zsombor:

Március közepén jelentkeztünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, egy hét múlva megkaptuk az engedélyt, majd további három hét múlva a nemzetközi engedélyek is megérkeztek, így április közepén már kezelni tudtuk az első beteget. A plazmának az az előnye, hogy szinte azonnal hat, a beadását követő napon már jelentősen csökkennek a tünetek.

Fotó: Markovics Gábor

: A terápia lényege, hogy megakadályozza a legveszélyesebb tünetet, az ún. „citokinvihart” a tüdőben. Hogyan zajlik a vérplazmás kezelés?

L.Zs.:

Folyamatosan kutatjuk partnereinkkel, cégem, az OrthoSera koordinálásával, hogy miként hat a legoptimálisabban, de ami biztos: fontos, hogy a beteg a kórházba kerülése után 3 napon belül megkapja. Egy 20 ezer betegre kiterjesztett amerikai kutatás alátámasztja, hogy ha 3 napon belül adnak be olyan szérumot, amiben magas az ellenanyag szintje, akkor 30-35 százalékkal csökken a halálozás. Ez nagyon komoly eredmény. A beteg intravénásan kap egy adag szérumot, és szükség esetén ezt egyszer ismétlik.

A KEDPLASMA egyik vérplazma központja, itt is vesznek le vérplazmát a koronavíruson átesett betegektől Fotó: Markovics Gábor

: Sajnos nem minden gyógyult betegnek a vérplazmája alkalmas covidos betegek gyógyítására. Ennek mi az oka?

L.Zs.:

Eddig minden 10. jelentkezőtől tudtunk csak plazmát venni, mert nem mindenkinek a szervezete termel ellenanyagot, vagy nem elegendőt. Az immunválasz sokféle lehet. Vannak, akiknek már a torkában ellenanyag képződik, és már ott elpusztul a vírus. Sejtes immunválasz esetén a sejtek „megeszik” a vírust, így az teljesen el is tűnik a szervezetből, ellenanyag ilyenkor sem termelődik.

Gyűlik a vérplazma Fotó: Markovics Gábor

: Ez azt jelenti, hogy akinek nem termel ellenanyagot a szervezete, az enyhébb tünetekkel megússza a fertőzést?

Azt tapasztaltuk, hogy annak a szervezete, aki rendszeresen sportol, gyakran anélkül legyőzi a vírust, hogy ellenanyagot termelne. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy miért van ez így, mert ha ezt tudnánk, akkor előre jelezhetnénk, ki az, aki érzékeny a vírusra és komolyan beteg lehet, és ki az, aki könnyen átvészeli. Ebbe az irányba most indulnak komoly kutatások, több sportági szövetséget bevontunk. A tapasztalat mindenképp azt mutatja, hogy azok, akik legalább hobbiszinten sportolnak, kevésbé súlyos tüneteket mutatnak, és az is bebizonyosodott, hogy a túlsúlyosak tünetei súlyosabbak.

Fotó: Markovics Gábor

: Azon is dolgoznak, hogy gyógyszer készüljön a vérplazmából. Miért jobb ez, mint az intravénásan beadott terápia?

L. Zs.:

A vérplazma-terápia csak vércsoport-azonosan alkalmazható, vagyis például „A” vércsoportú ember „A” vércsoportú plazmát kaphat. Emellett hosszú ideig nem tárolható a vérplazma, ezért most azon dolgozunk, hogy kivonjuk belőle a hatékony molekulákat, és ezeket összekeverve, sűrítve, szárítva gyógyszert készítsünk. Ennek a kifejlesztése nem gyors, de ha sikerrel járunk, akkor akár egy újabb világjárvány esetén is alkalmazható lesz.

Fotó: Markovics Gábor

: Mi a helyzet most, a koronavírus második hullámának küszöbén? Sok plazmára van szükség?

L.Zs.: Igen, érezhetően nőtt az igény, sokkal többen kerülnek kórházba, mint tavasszal. Becsléseim szerint havonta legalább száz adagra lesz szükség, ehhez pedig legalább ezer, koronavíruson átesett embernek kellene jelentkeznie. Ezért is szeretnék mindenkit arra kérni, hogy ha átesett a betegségen, segítsen másokon, hiszen ezen életek múlhatnak!

Várják a gyógyult kovidosokat

Nagyon komoly szükség van ma Magyarországon a vérplazmára és minden olyan ember jelentkezését várják, aki átesett a betegségen. A vérplazma adásnak semmilyen érdemi mellékhatása nincs, ezért gyakrabban megismételhető, mint a véradás, egy év alatt akár 45 alkalommal, így egy gyógyult beteg többeken is segíthet. A jelentkezők részletes felvilágosítást kapnak. Telefonszám: 06 70 363 8768, az e-mail cím: [email protected]

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?