INSIDER

Elárulta a Semmelweis Egyetem rektora, mire számíthatunk, ha valóban berobban a járvány második hulláma

A nyár sem jelent teljes védelmet.
  • Szerző: Ripost

Szeptembertől megkezdődik az óvoda, az iskola és a gyerekek, a fiatalok nagyon sok kapcsolatot tartanak fent, ezért nagyobb valószínűséggel alakulhat ki ősszel egy újabb járvány, mint nyáron, amikor az emberek a szabadban tartózkodnak, sokan szabadságon vannak, illetve nincs tanítás sem. Ahogy látjuk, a nyár sem jelent azonban teljes védelmet, hiszen ha nem viseljük a maszkot zárt térben, ha nem tartunk megfelelő távolságot másoktól, valamint nem ügyelünk az alapvető higiéniára, újra fellángolhat a járvány„ – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

„Ha a légúti fertőzések megszaporodnak ősszel, ismét fellángolhat a járvány, de ez már felkészülten ér minket, hiszen az elmúlt hónapok nemzetközi és hazai tapasztalatait, az országos reprezentatív szűrővizsgálat, a H-UNCOVER eredményeit be tudjuk építeni, fel tudjuk használni” -magyarázta a Blikknek a szakember.

Kifejtette: a hazai és a nemzetközi kutatásoknak, a klinikai vizsgálatoknak köszönhetően jobban ismerjük a vírust, mint a járvány kitörésekor, például tudjuk, mikor csökken a reprodukciós rátája, mire érzékeny. Ennek eredményeképpen sokkal gyorsabban és rutinosabban lehet meghozni és végrehajtani a szükséges intézkedéseket.

 

Merkely reméli, hogy nem lesz szükség arra, hogy újra lezárják az országot, de ehhez be kell tartani a járványmegelőző szabályokat.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?