Létrehozva: 2021.07.07.

Elárulta a virológus: ez a leghatékonyabb védekezés a delta variánssal szemben

Egyre aggasztóbb a delta variáns terjedése Európában és a világ más országaiban. Nálunk is felütötte már a fejét.  Dr. Rusvai Miklóst arról kérdeztük, vajon megrövidítheti a nyarunkat is a veszélyes mutáció? Hamarabb jön a járvány negyedik hulláma? A virológus azt is elárulta a Ripostnak, mi a leghatékonyabb védekezés ellene.

Egyre aggasztóbb a delta variáns terjedése Európában és nálunk is felütötte már a fejét. Dr. Rusvai Miklós virológust arról kérdeztük, vajon megrövidítheti-e a nyarunkat a veszélyes mutáció. Hamarabb jön a járvány negyedik hulláma? A virológus azt is elárulta a Ripost-nak, mi a leghatékonyabb védekezés ellene.

Dr. Rusvai Miklós szerint az oltottak körében ugyan terjed a vírus, de megakadályozza a súlyos betegséget, és hogy meghaljanak a fertőzés következtében. Fotó: Markovics Gábor, Ripost

Gyorsabban terjed a korábbiakhoz képest

Az Egyesült Királyságban, a balti államokban, Ausztráliában, Izraelben, tehát mindenütt, ahová bejutott a vírus és jelen van, kétszer olyan gyorsan terjed, mint az eredeti vuhani vírus és másfélszer gyorsabban, mint a brit mutáció – árulta el dr. Rusvai Miklós.

A delta variáns kétszer olyan gyorsan terjed, mint az eredeti vuhani vírus és másfélszer gyorsabban, mint a brit mutáció. Fotó: Shutterstock / Shutterstock

S, hogy mi lehet ennek az oka?

„A tüskefehérje, amivel a vírus a sejtjeinkhez kapcsolódik, jobban illeszkedik a sejtek receptorához. Egy hasonlattal élve, tökéletesebb a kulcsa ahhoz a zárhoz, ami a bejutását segíti a sejteinkbe. Ezért erősebb a fertőzőképessége” – fejti ki a virológus.

Az időjárás is hatással van rá

Ezeknek az országoknak – Izrael kivételével – az időjárása is segíti a vírus terjedését. „Ausztráliában most tél van, az Egyesült Királyság észak-nyugati részén vagy akár a skót határ közelében, ahol nyirkosabb, párásabb az éghajlat, vagy például Franciaország óceáni éghajlatú területein, Bretagne-ban, Normandiában, Észak-Nyugaton a tengerhez közeli párás légkör miatt ugyancsak gyorsabb a delta variáns terjedése” – árulta el Rusvai Miklós. Hozzáteszi, Izrael kivétel, hiszen ott száraz és meleg az időjárás, de ott is emelkedik a fertőzöttek száma, viszont több napja nem halt meg senki és lélegeztető gépen is csak egy-két ember van. „Súlyos eset alig alakul ki, ami annak köszönhető, hogy az ország átoltottsága hozzánk hasonlóan magas.„

A beoltottak védettebbek

Rusvai Miklós szerint csak a nem oltottak között alakul ki súlyos betegség a delta variáns eseteiben is.

Az oltás megakadályozza a súlyos betegséget, és hogy meghaljanak a fertőzés következtében. Fotó: MTI

„Az oltottak körében ugyan terjed a vírus, de megakadályozza a súlyos betegséget és azt, hogy meghaljanak a fertőzés következtében” – emeli ki a professzor, aki szerint az izraeli helyzet bizonyítja, hogy az oltás tökéletesen teljesíti azt, amit elvárunk tőle. „Azt soha nem állítottuk, hogy megakadályozza a fertőzést, de véd a súlyosabb betegség ellen!„ Éppen ezért a virológus mindenkit az oltás felvételére buzdít.

Vajon lerövidítheti a nyarunkat a delta variáns?

A virológus szerint nehéz megjósolni, hogy a járvány következő hulláma ősz előtt jelentkezik-e és emiatt esetleg kevesebb ideig élvezhetjük a nyarat. „Reméljük, hogy nem, de mindenképpen figyelembe kell venni a szennyvíz adatokat, mert ezek alapján előre jelezhető, ha a vírus nagyon belendülne és nagyobb számú fertőzött lenne egyes területeken, régiókban”.

A szennyvíz adatokból megállapítható, hogy a vírus örökítőanyaga hol magasabb és ennek alapján megkezdődhet a védekezés. „Ősszel talán lesz egy újabb hullám, de attól nem kell tartani, hogy akkor is annyira magasak lesznek a járványtani számok, mint tavaly ősszel vagy idén tavasszal. Olyan súlyos járványhelyzet tehát, mint korábban tapasztalható volt, már nem lesz, ami annak köszönhető, hogy sokan már átestek a koronavírus fertőzésen, több mint 5,5 millió a beoltottak száma, és már tudjuk a védekezés módját„. – magyarázza a virológus.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Luxuslakást kapott Újpest baloldali polgármestere, hogy ne induljon a választáson

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Megbolondult az időjárás? Elképesztő, ami most jön!

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal

INSIDER

Megható: Közterület fogja viselni a 21 éves elhunyt hős rendőr nevét

INSIDER

Megdöbbentő: fiatalok karamboloztak Salgótarjánban, itt állt meg az autójuk – Fotók

INSIDER

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással