INSIDER

Elég volt a megalázásból, fellázadtak a magyar nők

Azt hiszik a férfiak, hogy jópofa, amikor egy nő után szólnak, fütyülnek az utcán, és obszcén szavakkal illetik. Nem az! A "Nem tehetsz róla, tehetsz ellene" nevû Facebook-csoport arra kérte a nőket, hogy nyilvános posztban küldjék el azokat a beszólásokat, amikkel megalázzák őket. Az eredmény ijesztő!
  • Szerző: N.E.

Fiatal, csinos nőkkel naponta előfordul, hogy megjegyzéseket kapnak az utcán férfiaktól. Ez még akkor sem kellemes, ha egyébként hízelgő véleményüket osztják meg a mutatós hölgyről, de különösen bántó, ha alpárian obszcén, trágár beszólásokkal, néha fenyegető szexuális ajánlatokkal bombázzák őket. Ez a tapasztalat ihlette a közösségi akciót, amit #temitkapsz hashtaggel indítottak a Facebook oldalon. Itt gyűjtik a kommenteket, amiket majd színészekkel mondatnak fel egy videoklipben, hogy bemutassák, milyen kellemetlen ez a nőknek. A gond égető, ezt mutatja, hogy egy nap alatt legalább ötszázan küldik be tapasztalataikat. Az akció indítói azt szeretnék elérni, hogy az egyszeri, utcai szexuális zaklatás is legyen büntethető, és a járókelők lépjenek közbe, ha egy nőt molesztálnak az utcán.

Mit kell hallgatniuk?

A kommentekből idézünk:

"Én is szívesen nyalnék!" (a hölgy fagylaltozott)

"Hiába kerülöd a tekintetem, nem az lesz a legnagyobb testrészem, ami rajtad csattan."

„Elvigyelek a b..szmegállóba?”

"Na kapkodd a lábad, cica, mert ha utolérlek, alám rántalak, jól meg**** , aztán majd fölkelni sem bírsz. Pont jó ez a gödör, el is tudlak ásni.”

 

Dankó Dóra:

"Legtöbbször az építkezések előtt elhaladva kapom meg a bunkó beszólásokat, de most például egy hajléktalan kiabált utánam. Nemrég három srác dolgozott a tetőn, amikor arra sétáltunk az öcsémmel, mire lekiabáltak: „Nem jössz fel egy menetre?” Aztán még utánam kiabáltak: „Micsoda egy válogatós k. a!” A tízéves kistestvéremet úgy felzaklatta ez, hogy dobálni kezdte őket tobozzal. Tényleg muszáj azt hallania, hogy így beszélnek a nővérével?"

Kisfalvi Boglárka:

"13 éves voltam, éppen apukámat vártam valahol, amikor odajött hozzám három fiú, és zaklatni kezdtek. Körbevettek, fogdosni akartak, beszólogattak, de hiába sikítottam, az embereket nem érdekelte. Végül egy másik fiú jött oda megvédeni. Egyébként ha nyakig beöltözöm, akkor is beszólnak, a legkevesebb, hogy „kicsikém, gyere velünk”. Sokszor prűd, hülye libának hívnak minket a barátnőmmel, amiért nem állunk szóba velük. Apukámék már alig akarnak elengedni emiatt."

L. Csenge és M. Dorka:

"Mindennap kiabálnak, dudálnak nekünk a kocsikból, az építkezések mellett elmenni pedig megpróbáltatás. Igyekszünk nem odafigyelni, úgy tenni, mintha meg sem hallanánk, hátha akkor abbahagyják."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?