Létrehozva: 2019.11.05.

Elegük van a gyalogosoknak az e-rollerekből: durva bizonyítékok – fotók

Száguldoznak vele a járdán, életveszélyesen cikáznak az úton, szanaszét lerakják az út közepén, akadályozva a gyalogosforgalmat… Egyre több közlekedőt bosszantanak az e-rollerezők, aminek egyre látványosabb nyomai is vannak.

„Majdnem elcsaptam egy e-rollerest! Váratlanul vágott be elém, nem is volt esélyem észrevenni, pár centin múlt az élete” – mondta Cs. Dóra. „Az a baj, hogy mindenhol ott hagyják ezeket a rollereket. Lehetnének hasznosak is, de így inkább csak ideges lesz az ember, ha meglátja a járda közepén úgy, hogy nem lehet tőlük elférni. Pedig én nem is tolok babakocsit” – panaszolta a Ripost-nak Tóth Roland.

 

A háborgásból akciók lettek

A dühöngő fővárosi gyalogosok a sokszor a járda közepén otthagyott, bérelhető elektromos rollerek miatt, hiába szerepel a bérbeadó cég szabályzatában, csak úgy lehet leparkolni a rollerekkel, hogy az másokat ne akadályozzon a közlekedésben.

Úgy tűnik, hogy a szitkozódást most már keményebb tettek is követik. Volt, aki a Dunába dobott egy e-rollert, mások a kukába, de találkozhattunk a budapesti belvárosban olyan e-rollerrel is, amit úgy becsomagoltak, mintha karácsonyi ajándék lenne.

 

Nem jármű, nem lehet akárhol

Az e-rollerezés magyarországi szabályai egyáltalán nem világosak, bár a legutolsó hírek szerint egyelőre nem készül KRESZ-módosítás miattuk. Budapesten a Várból és a Belvárosból például kitiltották az e-rollereket. Ma a magyar szabályok szerint az e-rollerező gyalogosnak minősül, tehát közúton nem is mehetne, a járdán pedig nem lehet vele száguldozni, maximum a gyalogosok tempójában haladhatnak vele.

 

A németeknél, franciáknál pont a járdán tilos menni vele

Németországban pont az ellenkezője a helyzet, mint Magyarországon: június óta elektromos rollerrel tilos járdán közlekedni: az autóút szélén kell haladni velük, vagy ahol van, ott kerékpárúton. Franciaországban a múlt héttől tilos a rollerekkel a járdán közlekedni és parkolni is. A kerékpárokhoz hasonlóan a rollerek kötelező felszerelése ezentúl az első és hátsó lámpa, a fékrendszer és csengő, és a járműveken nem közlekedhet két ember, azaz tilos utas szállítása Franciaországban. Szlovákiában most módosították a KRESZT: a rollerezők a kerékpározókkal azonos elbírálás alá kerültek. Ott továbbra is közeledhetnek a járdán, de – hasonlóan a magyar szabályokhoz – nem gyorsabban, mint az emberi séta tempója, a közutakon pedig kötelesek betartani a közúti forgalomra vonatkozó szabályokat.

 

BECSOMAGOLTÁK

Valaki megunhatta az e-rollerek kerülgetését és elkezdte becsomagolni a járgányokat. Budapesten a Wesselényi utca és a Rózsa utca sarkán a trolibusz megálló mellett hagytak ott egy becsomagolt rollert.

 

DUNÁBA DOBTÁK

Az egyik roller a Dunában végezte Budapesten, a Szabadság híd alatt – valószínűleg egy dühös gyalogos dobta vízbe a rossz helyen álló járgányt.

 

KIKUKÁZTÁK

Budapesten a Dohány utca és az Osvát utca sarkán, valamint a Klauzál utcában is feldühíthette a gyalogosokat a rossz helyre leparkolt e-roller

 

S hogy milyen tévhit él az e-rollerekről, illetve miért valószínű, hogy hamarosan még több lesz belőlük az utakon, mint eddig? Kiderül a Ripost napilap keddi számából. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk az idei CPAC Hungary legfontosabb felszólalóit

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt mondta az orvos, hogy keressek rá a panaszaimra a Google-ben” – sírva küldtek haza a kórházból egy fiatal nőt

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

magyarnemzet.hu

Rafael Nadal ellen játszik: megdöbbent az Alcaraz útján járó csodagyerek

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó