INSIDER

Élete a veszély: 16 évesen már éles bevetésen bizonyított Ádám Zsófia

Ádám Zsófia a rendőrség egyetlen női kutyavezető tűzszerésze. A 27 éves nő már egészen fiatalon, 16 évesen éles bevetésen vett részt és az elmúlt években jelentős sikereket ért el.
  • Szerző: Ripost

Ádám Zsófia az egyetlen női tűzszerész a robbanóanyag-kereső kutyavezetők között a Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálatánál. Hű társa Tucker, egy belga juhász, amivel ugyan még csak néhány éve dolgoznak együtt, de máris nagy sikereket értek el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Mentőkutyákkal dolgozott először együtt

Döbbenet, de ez az angyali mosolyú lány már 16 évesen éles bevetésen volt, persze édesanyja beleegyezésével. Saját bevallása szerint azóta is szerelem neki ez a munka, mert kutyákkal dolgozhat. 2014-ben elvégezte a miskolci rendőriskolát, majd több kitérővel a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál kötött ki, itt Drazséval, a labradorral mentettek együtt hosszú ideig. 2017-ben került a tűzszerészekhez, itt pedig 2018. január óta az 5 éves Tuckerrel, a belga juhásszal dolgozik.

Fotó: Ripost

„Egy élmény vele a közös munka, nagyon jó kutya, önálló, de kellőképp irányítható is. Igaz, nem régóta szolgálunk még együtt. Sok pozitív visszajelzést is kaptunk.”

Ők biztosítják a hazai Forma 1-et is

„Volt olyan bombariadó, ahol egy hatalmas területet kellett átvizsgálni, és Tucker ott is nagyon szépen teljesített. Mi biztosítjuk például a Forma-1-et. A nyár közepén nagy a meleg és a terület is, ilyenkor komoly kihívás a kutya figyelmét folyamatosan a munkán tartani” – mesélte Zsófi széles mosollyal, majd mikor megkérdeztük, hogy egyedüli nőként hogyan boldogul a férfiak között – na, akkor már nevetett.

Tucker robbanószert keres (Fotó: Ripost)

„Bevallom, először nem volt egyszerű a sok férfi között, akik nagyjából 10-20 évvel idősebbek is nálam. De úgy gondolom, mára abszolút egyenértékű csapattagok lettünk Tuckerrel.”

Kiszagolta a robbanószert, megtalálta a kézigránátot

Zsófi és Tucker szívesen bemutatta nekünk, hogyan dolgoznak. Először egy kézigránátot rejtettek el egy roncsautóban – persze a rendőrség udvarán egy tucat ilyen állt –, és a kutya néhány perc leforgása alatt megtalálta azt a kocsi egyik kereke fölött.

„A következő feladatnál azonban már önállónak kellett lennie: itt több blokktéglát tettünk le egymás mellé, és a kollégáim cserélgették a helyét annak, amibe robbanóanyagot tettek. Ez egy olyan gyakorlat volt, ahol beöltöztem védőfelszerelésbe, hiszen sok olyan veszélyes helyszín is van, ahol ez elengedhetetlen. A kutyának nehezebb, mert másképp hall és lát engem, így önállóbban kell dolgoznia, de ez is simán ment neki” – magyarázta a gyakorlatok kapcsán Zsófia, aki öt kutyával osztja meg az otthonát.

„Három az enyém, kettő a páromé, aki végtelenül türelmes és a munkámat elfogadó társam” – mosolyodott el Zsófia.

Versenyeket is nyernek

Korábban mentőkutyájával, Drazséval Ádám Zsófi már számos versenyt megnyert, többek között magyar bajnokok lettek. Terület- és romkutatásban a nemzetközi élvonalhoz tartoztak. Most pedig Tuckerrel zsebelik be az elismeréseket: nemrég egy nemzetközi szolgálati kutyás versenyen megnyerték a robbanóanyag-kereső kategóriát és a legjobb női kutyavezetőt díját.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?