INSIDER

Életeket veszélyeztetnek most az oltásellenesek – Ostobaságokkal nyomulnak a közösségi oldalakon

Még csak tesztelik a koronavírus elleni oltóanyagokat, de máris felerősödtek az oltásellenes hangok. Ez azért különösen veszélyes most, mert idén minden korábbinál fontosabb az influenza elleni oltás is. A háziorvos figyelmeztet: ha az influenza miatt legyengült szervezet fertőződik meg koronavírussal, az végzetes lehet. Az oltásellenesek mások életével játszanak.
  • Szerző: Ripost

Napról napra duzzad azoknak a Facebook csoportoknak a létszáma, ahol kifejezetten a koronavírus elleni oltást ellenzik, de szintén egyre többen csatlakoznak a már a járvány előtt létező oltástagadó csoporthoz is. Előbbihez egy nap alatt több mint százan csatlakoztak, így már 20 ezren vannak, utóbbi is közel 7 ezer tagot számlál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

A félelemre építenek az összeesküvés-elméletekkel

Ezeken az oldalakon egymást hülyítik a posztolók, összeesküvés-elméleteket gyártanak és lebeszélik egymást az oltásról. Szombatra egy tüntetést is meghirdettek. Az egyik legnépszerűbb, egyben legabszurdabb érvük, hogy a koronavírus elleni oltással Bill Gates mikrocsipeket akar bejuttatni az emberekbe.

Bármennyire nevetségesen is hangzik, sokan elhiszik, de számos más, ostobábbnál ostobább elmélet kering arról, miért ne oltassuk be magunkat. A legtöbben egyszerűen félnek, és ezt használják ki a hangadók, azt állítva: az ilyen rövid idő alatt kifejlesztett oltóanyag csak káros lehet.

Túl azon, hogy ostobaságokkal tömik egymás fejét, megjelentek a haszonlesők is, „alternatív megoldásokat” kínálva

Inkább attól kell tartani, hogy kevesen oltatnak!

Azt, hogy a vakcina azért ne lenne biztonságos, mert gyorsan kifejlesztik, több kutató is cáfolja. Kemenesi Gábor virológus szerint az oltóanyag kifejlesztése elsősorban szándék és pénz kérdése, most mindkettő megvan.

Dr. Bense Tamás

„A járvány megfékezéséhez szükség van az oltóanyagra, csak akkor alhatunk nyugodtan, ha az rendelkezésre áll és a lakosság legalább 60 százaléka beoltatja magát, hogy kialakuljon a nyájimmunitás” – mondta a -nak dr. Bense Tamás családorvos. „Ez kell ahhoz, hogy visszakapjuk a korábbi életünket.”

Október 20-tól elérhető az ingyenes influenza elleni oltás

A koronavírus-járványra való tekintettel idén a kormány mindenki számára ingyenesen biztosítja az influenza elleni oltást, mely október 20-ától már elérhető lesz a háziorvosoknál. Dr. Bense Tamás ennek kapcsán kiemelte: örömmel látja, hogy ezt az oltást sokan fel szeretnék venni idén, már vannak jelentkezők. Meghosszabbított rendelési időben fogadják azokat, akik oltatni akarják magukat, mindenki időpontot kap. A legjobb, ha együtt elmegy az egész család.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy lélegeztetőgépre kötött beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban
MTI/Balogh Zoltán

Ennyien még nem voltak lélegeztetőgépen

Rekordszámú, 1374 új megbetegedést regisztráltak szombaton Magyarországon, ráadásul mindössze négy nap alatt több mint duplájára (56-ról 138-ra) nőtt a lélegeztetőgépre került súlyos Covid-betegek száma: vasárnapra 138-an szorultak erre a kezelésre. Európa több országában is szigorítottak a szabályokon, mert jelentősen megugrott a fertőzöttek száma. A jelenlegi járványhelyzetben a felelős magatartás, a maszkviselés, a távolságtartás és a megfelelő kézmosás segíthet a fertőzés terjedésének megakadályozásában, amíg el nem készül a koronavírus elleni vakcina.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?