INSIDER

„Azonnal ugrott” – az életét adta egy tiszabecsi apa a fiáért

Saját élete árán mentette meg tóba zuhant gyermekét D. Bálint. A férfi már nem jutott ki a vízből, gyermeke lapzártánkkor élet és halál között lebegett.
  • Szerző: Ripost

Egy boldog apa-fia nap fordult szörnyű tragédiába a Szabolcs-Szatmár-Bereg me­gyei Rétközi-tavon. A tiszabecsi D. Bálint és fia, ifjabb Bálint horgászni indultak, de a fiatalabb férfi kizuhant a csónakból. Apja nem habozott, azonnal imádott fia után ugrott, és bár gyermekét még sikerült a felszín­re juttatnia, ő maga belefulladt a tóba – írja a Bors.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rögtön ugrott

Az 58 éves apa és 37 éves fia Szabolcsveresmarthoz indultak húsvét hétfőn horgászni. A tó egyik zsilipjénél szálltak csónakba. Elsőnek ifjabb D. Bálint próbált beülni, de elvesztette egyensúlyát és a tóba esett.

Az apa az életét adta a fiáért, amikor kimentette őt a tóból

Fotó: Matuk Péter

„Az idősebb férfi még a parton volt, amikor a fiatalabb a vízbe zuhant, még kiáltott is valamit” – mesélte egy szemtanú. A Bors úgy tudja, az apa egy pillanatig sem habozott, rögtön lerúgta magáról a cipőjét és a kabátját, és másodperceken belül a fia után vetette magát. Úgy tudjuk, hogy megpróbálta a víz felszínén tartani ájult fiát, és a part felé evickélni vele, de kis idő után mindketten elmerültek. Végül a közelben álló halőr ugrott utánuk.

„Próbálta kivonszolni mindkettőjüket, a fiút sikerült is, de az apja addigra elmerült. Nagyon sajnáljuk, ami történt” – mondták szomo­rúan a helyiek. A férfi holttestét végül csak később, a búvárok találták meg és hozták a felszínre.

Az apa életét adta fiáért

Az apa próbált partra úszni az eszméletét vesztett Bálinttal

Gyászolja az egész falu

A történtek után Tiszabecs gyászba borult, mindenki szerette apát és fiát. Idősebb D. Bálintot azóta nemcsak a család és a barátok, de az egész környék hősként tiszteli.

„Bálint világéletében a családjáért élt, ez volt a mindene, különösen a gyerekei” – mesélte a Borsnak a férfi rokona. – „Bármit megtett volna értük. Az ifjabbik Bálint”– akit mi csak Lalának becézünk – „különös helyet foglalt el a szívében, hiszen a legnagyobb fia volt. Biztos vagyok benne, hogy nem mérlegelte, hogy ki tudja-e menteni, hanem azonnal ugrott. Mindegyik gyerekéért ezt tette volna. Ha tudta is, mi lesz ennek a vége, akkor sem cselekedett volna másképp, egy igazi, nagybetűs apa volt, egy hős. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az életét adta Laláért” – mondta a rokon könnyes szemmel. Hozzátette: Bálint nem volt pecás, csakis szeretett fiáért ment a tóra:

Ő csak azért ment, hogy a húsvétot együtt tölthessék, és a fiával lehessen

– mondta a hozzátartozó.

Imádkoznak a fiúért

A rokonok és a barátok egyszerűen nem értik, hogyan történhetett a tragédia, hiszen Bálint gyakorlott horgász volt:

„Rokonokkal és a barátaival is járt ki a tóra, még előző nap is volt pecázgatni. Nem tudjuk, hogyan billenhetett meg a csónak, és hogy esett ki belőle, ahogyan azt sem, hogy mi történt vele, hiszen gyakorlott úszó volt” – mondta szomorúan az egyik hozzátartozó. Most egész Tiszabecs a férfi életéért imádkozik. Bálint szerencsére életben maradt, de életveszélyes állapotban van: miután a partra húzták, nem lélegzett, a men­tőknek kellett újraéleszteni. A keringése félórán belül állt vissza. Válságos állapotban vitték kórházba, azóta is élet és halál között lebeg.

„Most csak azért imád­ko­zunk, hogy túlélje ezt. De Lala erős fiú, tudjuk, hogy sikerülni fog neki” – mondta határozottan a rokon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?