Létrehozva: 2019.12.04.

Helyreállító műtétet végez Csókay doktor a sziámi ikrek egyikén

Hatalmas műtétbe kezdett a szétválasztott sziámi ikrek egyikén dr. Csókay András, aki imádkozásra kéri a híveket. A koponyapótló műtétet azon a kislányon, Rukián kell végrehajtani, aki egyébként is szövődményekkel küszködik.

Helyreállító műtétbe kezdett kedden Bangladesben Csókay doktor: pótolja a koponyatetőt a szétválasztott sziámi ikrek egyikénél.

Fotó: Sulyok László

Ahogy a Ripost megírta, a Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata nemrég világra szóló bravúrral kettéválasztotta a bangladesi sziámi ikreket. A világon senki nem vállalta ezt a bonyolult beavatkozást, amihez a magyar orvosok egy sor új eljárást fejlesztettek ki.

Rukia sokáig altatásban volt

A műtét sikerült, Rabia hamar elhagyhatta az intenzív osztályt, ám a másik kislány sokáig altatásban volt, egy vírusos lázat is elkapott, és állapotával kapcsolatban az orvosok nagyon óvatosan fogalmaztak. Ám nemrég a szövődményekkel küszködő Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislányok speciális védősisakot kaptak, hogy ne sérüljön a frissen műtött koponyájuk. Mindkettejük állapota stabil hosszú ideje.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Egyesület

Veszélyes a műtét a bevérzések miatt

„Kedden és szerdán megint műtétre készülünk, a hiányzó koponyatető pótlására Rukiánál. Sajnos ez is hordoz veszélyt magában a korábbi bevérzések miatt. Akinek van szabad imakapacitása, azt tisztelettel kérjük„ – így buzdította imára az embereket indulása előtt Dr. Csókay András.

Az adventi időszakot Dhakkában kezdő orvos azért aggódik, mert komoly kockázata van a műtétnek.

Lehet, hogy ő nem élhet teljes életet

Rukia – nővérével ellentétben – amúgy sem biztos, hogy teljes életet élhet a jövőben, ugyanis a műtét utáni 33. napon súlyos bevérzés történt a kislány agyában. Mindeközben egy speciális vírusos lázzal is megküzdött a kicsik szervezete, ami nehezítette a felépülési folyamatot. A komplikáció miatt sokkal később hagyta el az intenzív osztályt, mint a testvére, lassabban is épül fel, és az agyi funkciói sem működnek tökéletesen – az is csoda, hogy életben maradt.

Az agyburok és a koponya hiányzó részeinek a pótlása viszont egy létfontosságú beavatkozás, nem csak esztétikailag fontos.

A gyorsabban felépülő Rabiánál szeptember 11-én egy 5 órás műtéttel elvégezték ezt a koponyarekonstrukciót és a hegplasztikát. Akkor Rukiának nem végezték el ezt a műtétet, mert a fertőzések szövődményeként jelentkező véralvadási zavar miatt féltek, hogy jelentős állapotromlást okozna.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Óriási magyar siker a műtétsorozat

A bangladesi ikrek szétválasztása hatalmas magyar orvosi siker, az egész világon a csodájára járnak. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette. Az endovaszkuláris módszert dr. Hudák István fejlesztette ki, és az ő vezetésével 2018-ban meg is történt a beavatkozás. , szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely vezetésével. Maga a szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével. Sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak, precedens értékűek és új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Fontos a hit ereje

Csókay doktor mélyen vallásos ember, sokat tulajdonít a hit erejének. A sziámi ikrek kapcsán többször buzdította imára az embereket.

„Ahhoz újabb csoda kell, hogy ez a kedves kislány a kiváló rehabilitációs munkával elfogadható életminőségre jöjjön fel. Ehhez ugyanúgy, ahogy korábban, háttérimát kérünk magyar testvéreinktől. Nem hívő testvéreink csoportos lelki támogatásként gondolhatnak szeretettel Rukiára. Ezt a szociálpszichológia is elismeri, mint gyógyító módszert, mely az emberi tudomány által meg nem ismerhető valóság terében működik”– magyarázta korábban az ima jelentőségét az idegsebész.

Magyar példa: az ikrek egyike nagyon lemaradhat

Sajnos a szétválasztott sziámi ikreknél előfordul, hogy hiába sikeres a műtét, csak az egyikük élhet teljes életet, a másik lemarad a fejlődésben. Egy magyar ikerpárt, Melindát és Izabellát 20 éve műtöttek meg 3 hónapos korukban. Az egyikük később sikeresen leérettségizett, a másikuk viszont nem tud járni, fejlesztőpedagógus jár hozzá, és szellemileg is egy kisgyermek szintjén maradt – ám a kapcsolat örök és megbonthatatlan közöttük: nővére ápolja testvérét…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas dráma: súlyos döntést hozott meg a Házasság első látásra szereplője - videó

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.