Létrehozva: 2020.02.04.

Életveszély, tetten értük a buherálókat – rettegnek a pesti lakók

Hónapokon át áramütés- és tűzveszélyben éltek a zuglóiak, mert valakik rácsatlakoztak a vasút transzformátoraira, hogy onnan lopják az áramot három házacskába – és emiatt áramingadozások voltak a Mexikói út környékén. Hétfőn kollégánk tetten érte a tolvajokat, a januári eset után megint illegálisan használják az áramot! Életveszélyes a buherálás: a januári óbudai tűzvészt is a közműveket piszkálók okozták: egy illegálisan bekötött kályha miatt leégett 5 ház, épphogy túlélte 12 ember…

A zuglói polgárőröket értesítették a környékbeliek januárban, hogy a Hajtsár utca és a Teleki Blanka utca közötti területen valószínűleg lopják az áramot Budapest XIV. kerületében. Mint kiderült, nem téves riasztás volt: a közelben lakók is feszültségingadozást észleltek. A polgárőrök a Mexikói úton egy ház előtt „érdekes” dologra lettek figyelmesek.

 

3 házba is bevitték a lopott áramot

„Kollégáim megálltak egy épületnél, aminek a tetején áram fogadására, továbbítására alkalmas antenna volt” – mondta el a Ripost-nak Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, polgárőr. „A ház zárva volt, de a falán egy nyitott kötésdobozt és két vezetéket találtak, az egyik a házba, a másik a földbe futott. Mellette volt egy fabódé, amit valószínűleg hajléktalanok használtak, ebbe is vezetett a föld alól egy vezeték. Egy harmadik vezeték pedig egy földút alatt besüllyesztve egy harmadik ház ablakán futott be.”

Fotó: Budapesti Polgárőrség/Facebook

Ment a tévé, égett a lámpa…

„Az ablakon benéztek a kollégáim, és látták, hogy ég a lámpa és megy a tévé is, de senki sem volt otthon. A polgárőrök értesítették a MÁV-ot, ugyanis hozzájuk tartozik a terület” – tette hozzá Kardos Pál. A villanyszerelő csapat megállapította, hogy a házon található oszlop vezetéke a Rákos rendező transzformátorállomásról érkezik, illegálisan, majd megszüntette az áramlopását.

 

Feszültségingadozás volt az egész rendszerben az áramtolvajok miatt

A Ripost megkereste a MÁV-ot, és megtudtuk: már két hónapja többször is áramszünetet, feszültségingadozást észleltek a rendszerben az illegális áramhasználat miatt azok, akik rendesen fizettek a szolgáltatásért.

„Ha valaki hasonlót észlel, azonnal értesíteni kell a rendőrséget, valamint, ha ismert, a hálózat tulajdonosát is” – tudta meg a Ripost a MÁV-tól. „Az illegálisan, szabálytalanul bekötött villamos kábelek tűz- és balesetveszélyesek, valamint a rákötés után nyitva hagyott kisfeszültségű elosztóberendezések potenciális veszélyforrások a járókelőkre és a háziállatokra. Az illegális bekötést végző is jelentős áramütési kockázatnak van kitéve. A MÁV rendőrségi feljelentést tett. ”

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Láttuk, ahogy most is lopják az áramot

A Ripost fotósa hétfő délben ment ki a trafódobozhoz megnézni, mi most a helyzet a környéken, és a legnagyobb megdöbbenésünkre most is illegális áramtolvajokba botlottunk. 3 ember költözött be illegálisan a trafódoboz mögött lévő házakba, és amikor az egyiküktől érdeklődtünk a januári áramlopásokról, elmondta: tényleg itt vitték a kábelt a trafóból, a földön meg is mutatta, hol. Elmondta, hogy tényleg voltak itt a polgárőrök meg a MÁV-osok, és leszerelték a tolvajok vezetékeit.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Csak egy rezsó meg a tévé megy róla”

Ám egyszer csak kiderült: ő maga is áramtolvaj: ugyanabból a trafóból húzta ki a vezetéket, amiből nemrég lopták az áramot, feszültségingadozást okozva az egész környéken…

„Csak 4 napja költöztünk be ide, nem tudjuk, kié ez a viskó. Csak egy villanyrezsó meg egy tévé megy az áramról, ne szóljon senkinek” – magyarázkodott az illegális beköltöző kollégánknak, sőt, tőlünk kérdezte: most meddig lakhatnak ők itt? Vajon lebontják-e a „házukat”? – mit sem törődve a másoknak okozott életveszéllyel…

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az óbudai tűzvészt is buherálók okozták

A tüzet egy szabálytalanul bekötött kályha okozta Óbudán, a nyomozás szerint a kályhát, illetve annak füstelvezető rendszerét három férfi és egy nő kötötte be szakszerűtlenül. A szomszédok már többször figyelmeztették a ház lakóit, hogy tűzveszélyes az otthonuk. A III. kerületi nyomozók négy embert hallgattak ki gyanúsítottként a január 12-i Dinamó utcai tűzeset miatt. Mint a Ripost megírta: csaknem tömegkatasztrófa lett abból, hogy egy faházban tűz keletkezett, és az ingatlan teljesen leégett. A tűz még két szomszédos épületre és több melléképületre is átterjedt, ráadásul a hőhatás miatt a kigyulladt házak felett húzódó magasfeszültségű vezeték is leszakadt. Az rázuhant az alatta lévő épületekre, melynek következtében az egyik lakóépület kigyulladt, valamint egy férfi megsérült. Mint kiderült: a lakók rémülten menekültek, egy család a gyerekeit a fürdőkádból rángatta ki, hogy ki tudjanak menekülni, egy járókeretes idős asszony pedig csak a szerencsének köszönheti az életét: épp a kertjét rendezte, amikor égő gázpalack csapódott a házába, amit követett a leszakadó vezeték. A szomszédok úgy tudják, egy ház már leégett itt korábban, azért is laktak faházban.

 

Mások életét veszélyeztetik, akik megpiszkálják a közműveket

„Szinte naponta halt meg valaki lakástűzben ebben az évben” – mondta a Ripostnak Bóka Imre, a Katasztrófavédelem szóvivője. „A legtöbbször a dohányzás, a felügyelet nélkül hagyott tűzhely, a nyílt láng használata a lakásban, valamint a tüzelőberendezések rosszul beszerelése vagy helytelen használata okozza a tüzet, de az elektromos zárlatok is nagyon gyakoriak” magyarázta a szakember, hozzátéve: gyakran a kontár munka vagy a túlterhelt elektromos hálózatok okoznak bajt. De a közművek felelőtlen megpiszkálása nem csak a tűzveszély miatt lehet tragikus: például egy Budapesten elhunyt orosz zongoristanő ügyében is nyomoznak: azt vizsgálja a rendőrség, hogy vajon a szakszerűtlenül bekötött gázkészülék okozott-e szén-monoxid mérgezést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A gurulódolláros Korányi Dávid és aktmodell felesége, Mihalik Enikő a Soros-Clinton-klánnal bulizott - videó

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány