INSIDER

Elhunyt 27 idős beteg és 920 fővel emelkedett a koronavírusosak száma

920 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 27 idős krónikus beteg.
címkék:
  • Szerző: Ripost

920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 44%-a, a gyógyultak 31%-a budapesti.

1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Debrecenben és Nyíregyházán növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták, hogy Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és az agglomerációban csökkenő, míg Debrecenben és Nyíregyházán növekvő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a 41. héten végzett szennyvízvizsgálatok.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei alapján a járvány nem ért véget, ezért a legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljék a zsúfolt helyeket, helyzeteket, kiemelten a zárt térben szervezett rendezvényeket.

Továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése, valamint a gyakori szellőztetés – írták.

Müller Cecília a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy 920 fővel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, és 27 idős beteget veszítettünk el. A halálozási okokat elemezve megállapítható, hogy az idősebbek és a krónikus betegek a magas kockázatú személyek.

5 főnél tüdőgyulladás volt a közvetlen halálozási ok. Most is volt szív- érrendszeri beteg, anyagcsere-betegségben szenvedő is. Ezért akik a veszélyeztetettek közé tartoznak, feltétlenül keressék meg a házi- vagy a kezelőorvosukat – mondta a tisztifőorvos.

A héten megérkezik minden praxisba az influenza elleni védőoltás. Kérte, hogy a magas kockázati csoportba tartozók mindenképp vegyék ezt igénybe.

„A járvány lefolyása nagy részben múlik rajtunk. Mindenki teszi a maga dolgát, a szaktárca kijelöli a betegutakat. De nyomatékosítani szeretném, hogy a magatartásunknak köszönhetően tudunk segíteni a járvány hatékony kezelésében. Tartsuk be a szabályokat, fontos a maszkviselés” – hangsúlyozta Müller Cecília.

A csoportosulások elkerülése érdekében a 23-i központi ünnepségeket korlátozzák. A zászlófelvonáson és a díjátadáson kívül egyéb rendezvényt nem szerveznek. A tisztifőorvosnak az a kérése, hogy ezt tekintsék mértékadónak a helyi önkormányzatok és egyéb szervezetek is.

Azért, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön, zajlik az intézmények kijelölése, újabb kórházak lépnek be az ellátásba. Emiatt orvosok, ápolók vezénylése is zajlik.

Nem leszünk külföldi importra szorulva, a Remdesivir antivirális szer klinikai vizsgálata megkezdődött itthon is, a készítményt a Richter állítja elő, egyelőre a Korányiban, a Dél-Pesti Centrumkórházban, a Szent János Kórházban és a négy egyetemi klinikán zajlik a tesztelése. A szer akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozások arányát.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy 52 szociális intézményben van jelen a koronavírus. 641 fertőzött személy van ezekben összesen.

A magánlaborokban elvégzett PCR-teszteket is kötelesek jelezni az országos hatóságok felé, tehát bekerülnek a nyilvántartásba ezek az eredmények is.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, kedden a védelmi intézkedések megszegése miatt 75 rendőri intézkedés történt. Eddig összesen 433 esetben kell fellépni a maszkviselés hiány miatt a tömegközlekedési járműveken. A kereskedelmi üzletekben 67 rendőri intézkedés történt, ebből hét esetben feljelentést is kellett tenni.

Magyarországon október 31-ig a schengeni határszakaszon megmarad az ellenőrzés – mondta Kiss Róbert.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?