Létrehozva: 2020.01.23.

Elképesztő állapotok a budaörsi rendelőben: 2 ember megvakult a fertőzéstől

Ketten megvakultak, négyen még reménykednek, hogy visszanyerik a látásukat: 12 embert kellett azonnal újraműteni, miután Budaörsön szürkehályog-műtét közben fertőzést kaptak az egynapos sebészeten, a Wittinghof Tamás polgármester ismeretségi körébe „kiprivatizált” egészségügyi centrumban. A fertőzöttek egybehangzóan állítják: csatornaszagot éreztek műtét közben. Iszonyú káosz van az intézményben: a Ripost helyszíni riportja.

Szerző Forgács Ági

Mi történt december 12-én a Budaörsi Egészségügyi Központban? Aznap 22 emberen végezték el a rutin szürkehályog műtétet. 12 betegen azóta rémálomba illő utóműtéteket kellett végrehajtani. Ketten biztosan elvesztették véglegesen a látásukat a műtött szemükön, négyen pedig csak reménykedhetnek, hogy látnak még valaha azzal a szemükkel. Az intézmény peren kívül egyezkedne, a betegek szerint azonban annál sokkal súlyosabb dolog történt, minthogy valaki az orvosi csapatból nem mosott volna kezet.

Arra ébredtek, hogy nem látnak

December 12-én a Budaörsi Egészségügyi Központban 22 emberen hajtottak végre rutin, 10 perces szürkehályog műtétet. Közülük tizenketten két nappal később arra ébredtek, hogy egyáltalán nem látnak a műtött szemükkel, őket azóta a Szent János Kórházban operálták újra – többüket több ízben is. A járványügyi vizsgálatok azóta megállapították, hogy a 12 beteg műtéti szövődményként kapott fertőzést, amit a közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása okozott.

Csatornaszagot éreztek a rendelőben

A Ripost interjút készített a 12 áldozat egyikével, Szabó Istvánnal. A férfi lapunknak megrendítő beszámolóban elevenítette fel a történteket. Tavaly tavasszal ugyanott, Budaörsön, ugyanez a doktornő már megműtötte a bal szemem, nem volt semmi gond. Ez egy 10 perces, abszolút fájdalommentes beavatkozás, hogy a beteg életminősége javuljon” – kezdi történetét István. „December 12-én kellett bemennem, hogy a jobb szememen is elvégezzék ugyanezt a beavatkozást. Ezeket zsinórban csinálják ilyenkor, aznap 22 beteg volt. Sterilbe öltöztettek minket, kaptunk érzéstelenítőt, pupillatágítót, és közben együtt várakoztunk, hogy majd sorrendben bemenjünk a műtétre. Furcsa volt, hogy ezúttal” – nem úgy, mint tavasszal – „irtózatos csatornaszagot éreztünk, de olyat, hogy az egyik beteg kérte is, hogy átülhessen egy másik helyre. Olyan volt, mintha a falból szivárogna a szag, a velünk várakozó adminisztrátor meg is jegyezte, hogy már szóltak miatta” – meséli István, aki a látszólag sikeres műtét után haza is mehetett aznap.

„Két nap múlva rohantam a kórházba, 5 sorstársam már ott ült”

„Csütörtökön volt a műtét, péntek délelőtt visszamentem kontrollra, hol mindent rendben találtak. Péntek este még tévéztem, élveztem, hogy mindkét szemmel látok. Szombaton viszont ahogy felültem az ágyban, nyomást éreztem a fejemben, és nem láttam a műtött szememmel. Arra gondoltam, hogy csak beragadt, de mikor a tükörhöz értem, láttam, hogy nyitva van a jobb szemem, csak én nem látok vele” – mondja István, aki azonnal a doktornőt tárcsázta és indult a Szent János Kórházba. „Mikor odaértem, öten már ott ültek azok közül, akikkel együtt csütörtökön műtöttek.”

A doktornő azonnal szólt az ÁNTSZ-nek: zárják be a budaörsi műtőt

„Ugyanaz a doktornő fogadott ott minket, aki Budaörsön végezte a műtétet, ő a Szent Jánosban főorvos. A saját fülemmel hallottam, hogy azonnal beszólt az ÁNTSZ-nek, hogy mi történt, és azonnal állítsák le a műtéteket Budaörsön – mondja István. „Tudták, hogy nagy a baj, minket azonnal el kellett kezdeni műteni.”

 

Altatás nélkül kellett újraműteni őket

„Az altatásra, hiszen azt vizsgálatoknak kellene megelőznie, amire nem jutott idő, egyszerűen nem volt mód és lehetőség, nekünk pedig nem maradt választásunk, éber állapotban végezték el rajtunk. Ez a műtét legkevesebb egyórás volt, sokunknak több is ennél. Mindent éreztünk közben, minden húzást, varrást, ahogy beleinjekcióztak a szemembe, ahogy vágtak…”

„Felnőtt férfiak sírva jöttek ki a rendelőből”

„Mindenki meg volt rendülve, mintha kivégzésre vártunk volna. Felnőtt férfiak sírva jöttek ki a műtőből – meséli a döbbenetes történetet István. – Utána még napokig kaptuk a szemünkbe az injekciókat, antibiotikumokkal és szteroidokkal. Akiknek magas volt a szemnyomásuk, mint például nekem, vastag tűt szúrtak a szemfehérjébe, és úgy engedték le a csarnokvizet. Horrorisztikus volt!”

Szabó István azóta nem lát az egyik szemére

Budaörsön feltették a kezüket, és nem segítettek

István azt mondja, az őket műtő, illetve újraműtő doktornő emberfeletti erővel tett meg mindent, de rajta kívül senki más. „Egy ilyen krízishelyzetben talán elvárható lett volna, hogy bárhogy bekapcsolódjon a Budaörsi Egészségügyi Központ, de ők arra hivatkozva, hogy a Szent János Kórház az ő sebészeti osztályuk háttérintézménye, magára hagyták a kórházat” – mondja István.

Van, aki már legalább a táblát látja…

„Végül behívtak hozzánk egy szemorvos professzort, hogy véleményezze a szemünket. Ő volt az, aki két embernek megmondta, hogy nem fog látni többet azzal a szemével, négyünknek pedig azt mondta, hogy nem reménytelen, de csodákra ne számítsunk. Egy-kettő van közöttünk, aki látja a táblát. Nem azt, ami a táblára van írva, hanem a táblát. Négyünknek artériás probléma merült fel, nekem még egy műtétet kilátásba helyeztek.”

Ha a kesztyű volt, akkor a többiek miért nem kapták el?

István azt mondja, egymás között sorstársaknak nevezik magukat, úgy vannak vele, hogy együtt éltek át egy katasztrófát. „Írásba is adták, hogy megtalálták a műtőben azt a bizonyos gennykeltő baktériumot, ami egyébként fekália. Viszont azt is mondták, hogy érintkezéssel lehet csak elkapni, azaz kézről, vagy fertőtlenítőszerről. Mi azonban, akik ott ültünk, nem gondolnánk ezt. Én arra tippelnék, hogy ott valamit elvághattak, talán egy szennyvízcsövet. Azt mindenki tudja, hogy az épületet felújítják, mi pedig a falból éreztük a csatornaszagot. Mondok még mást is: mi 22-en aznap sorrendben mentünk be a műtétre, de szó sincs arról, hogy sorrendben kaptuk volna el a fertőzést, teszem azt az utolsó 12. Szó sincs róla, a 3. műtött, és a legutolsó is érintett, tehát még ez sem stimmel” – mondja István.

Az érintettek a héten a rendőrségre mentek, az ügyben ugyanis feljelentés született.

Szerző Forgács Ági

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Ezért nem kellettek Ukrajnának Karácsony Gergely ajándékai

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

hirtv.hu

Gulyás Gergely is reagált Magyar Péter hangfelvételére

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten