INSIDER

Elképesztő felelőtlenség: máris elfelejtették a szülők a Covid-járványt

Nyár előtt a szülők egy tüsszentés miatt is otthon tartották gyereküket, most náthásan is beadják az óvodába és iskolába.
  • Szerző: Ripost

Úgy tűnik, máris rengeteg szülő elfelejtette mindazt, amit az elmúlt időszakban a Covid-járvány kapcsán tanult. Míg tavaly egy tüsszentés miatt is otthon tartották a gyermekeiket, most sokan gond nélkül beadják a náthás, köhögő, orrfolyós csemetéiket az óvodába és iskolába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ma már alig látni teljes óvodai csoportokat, rengeteg a megbetegedés (Képünk illusztráció, fotó: Shutterstock)

A probléma csak az – ahogy ezt a napokban dr. Bense Tamás is kifejtette a -nak –, hogy így továbbfertőzik a környezetüket, ráadásul a gyerekeknél a koronavírus bevezető tünetei a náthához hasonló tüneteket produkálhatnak.

Egy gyömrői óvodás csoportban például a 26 fős létszámból jó, ha 4-7 gyermek van jelen – ennyire durván terjednek a fertőzések.

Gyenes Levente, a város polgármestere a -nak elmondta, bár az óvodai hiányzásokért egyelőre nem a koronavírus a felelős, ennek ellenére komolyan kell venni a szezonális megbetegedéseket is.

Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere (Fotó: MTI)

„A járvány negyedik hulláma még nem harapódzott el, de valóban látható, hogy a napi esetszámok országos szinten ismét folyamatosan emelkednek és ez Gyömrőn is érzékelhető” – közölte a város vezetője.

A polgármester folyamatosan kapcsolatban van a helyi orvosokkal, akik rendszeresen tájékoztatják az aktuális helyzetről. „Úgy tűnik, hogy az óvodai hiányzások java része meghűléses jellegű tünetek miatt van. Akárcsak abban az óvodás csoportban, ahol az elmúlt napokban csupán 4-7 fő volt jelen a 26-ból” – közölte.

Képünk illusztárció (Fotó: Shutterstock)

Az egyik, neve elhallgatását kérő szülő, akinek óvodás korú a gyermeke, elmondta: egy hónapon belül másodszor betegedett meg az egész család, mert a kicsi hazahozta a nyavalyát az oviból. Hozzátette: a legutóbbi tünetek kapcsán felmerült a koronavírus-gyanú is, letesztelték őket, de szerencsére negatív lett az eredmény. „A felesleges aggodalom és a gyógyulási idő is mind elkerülhető lett volna, ha a szülők komolyan veszik a saját gyermekük tüneteit és nem viszik be betegen a csemetéjüket, aki így összefertőzhet másokat, mi több, a közösség másik beteg tagjától saját maga is felülfertőződhet.”

A polgármester is lényegesnek tartja felhívni a szülők figyelmét arra, hogy tartsák otthon beteg gyermekeiket és csak teljes gyógyulás után vigyék újra közösségbe. „Ezzel meggátolható, hogy továbbfertőzzék a környezetüket” – hangsúlyozza és arra kéri a családokat, hogy akik érintettek a koronavírus fertőzésben, azonnal jelezzék az iskolában, óvodában. „Amennyiben valaki megfertőződik, az egész családja karanténba kerülhet, ami munkahelyek elvesztéséhez és iskolai/óvodai csoportok bezárásához vezethet, további szülőket kényszerítve az otthonmaradásra” – figyelmeztet.

Több Pest megyei iskolában is felütötte a fejét a koronavírus

Bár az óvodákban egyelőre nincs covidos gyermek, az általános iskolákban viszont osztályok kényszerültek ismét karanténba.

„Most leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőzés veszélyeinek, hiszen ők nem kaptak oltást a vírus ellen, így az iskolákban és az óvodákban jelenik meg egyre nagyobb számban a kórokozó” – mondja Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere, utalva rá, hogy csak 12 éves kortól engedélyezett a koronavírus elleni védőoltás beadása. Szerinte a tavalyi évhez hasonlóan most is nagyobb odafigyelésre van szükség, és aki még nem tette, annak mindenképpen ajánlott beoltatni magát. „Egyre több orvos javasolja ismét zárt térben a maszk hordását, a távolságtartást és hogy ügyeljünk a fokozott kézhigiéniára. Különösképp akkor, ha mi magunk is meghűléses, vírusos fertőzés tüneteit produkáljuk”.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?