INSIDER

Elképesztő, így élte át Budapest a hatalmas lezárást

Szellemvárossá változott fél napra Dél-Buda: komoly pusztításra képes világháborús bombák miatt kiürítették a BAH-csomópontot és környékét. A lakókat a rendőrség kísérte biztonságos helyre, ahonnan néhány órával később mindenki visszatérhetett az otthonába.
  • Szerző: Ripost

Fél Budát megbénította ma délelőtt a területlezárás a bombák miatt, amiket a Csörsz utca melletti Koltai Jenő Sportcentrum területén találtak. A 100 kilós lövedéket és az 50 kilós bombát, valamint több gyújtószerkezetet egy hete találták a földmunkák közben.

Több száz rendőr és közteres járt végig több tucat üzletet, házat lakásról lakásra, hogy evakuálják az embereket. Lezárták a MOM Park bevásárlóközpontot és a forgalmat is elterelték, így a környék úgy nézett ki délelőtt, mint egy szellemváros.

Akiknek nem volt hova menniük, azokat a MOM Kulturális Központban kialakított ideiglenes befogadóhelyen várták a katasztrófavédelem és vöröskereszt szakemberei.

„Néhány tucat környékbeli lakó és a helyi üzletekben dolgozó érkezett hozzánk. Újságokkal, rejtvényekkel, filmvetítéssel és kézműves-foglalkoztatóval vártuk őket” – magyarázta lapunknak Nagy Tibor, a Magyar Vöröskereszt szakreferense.

A tűzszerészek hamar hatástalanították a két robbanótest gyújtószerkezetét, így azokat elszállíthatták, és 13 órakor mindenki visszatérhetett az otthonába, munkahelyére.


Sok ember napját húzta keresztül a környéket érintő kiürítés. Bár Czukor Kinga eljutott az iskolába, ahonnan kerülő úton, de haza is ért, a kutyáit nem tudta kivinni a közeli parkba, ezért a környéken lévő, nem lezárt utcákban sétálgatott két kedvencével.

Azokat, akiknek nem volt kihez menniük, a MOM Kulturális Központban fogadták a katasztrófavédelem és a Vöröskereszt munkatársai.

„Lehetett újságot olvasni és rejtvényt fejteni. Nem unatkoztam. Igaz, a délelőttre tervezett bevásárlás így délutánra csúszott át” – mondta Ugry Kornél.

Gresa Lajos és felesége, Rózsika néni a Csörsz utca egyik evakuált házában lakik. A délelőttöt ők is a MOM Kulturális Központban töltötték, ahol kézműves-foglalkozáson vettek részt.

„Jó kis programot szerveztek nekünk, élveztem. Figyelmesek voltak, s mivel nehezemre esik a járás, a kulturális központ dolgozói felajánlották a lezárás feloldása után, hogy hazavisznek. Megköszöntem nekik, de mivel szép az idő, így inkább hazasétáltunk a férjemmel a napsütésben.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?