INSIDER

Elképesztő kerülővel próbálnak bejutni a migránsok Magyarországra

Egyre elkeseredettebben próbálnak bejutni az illegális migránsok Magyarországra. Egy ideje Románia felé próbálják megkerülni a magyar határkerítést az Afganisztánból és Pakisztánból érkezők, új hadiszállásuk pedig a szép erdélyi város, Temesvár lett.
  • Szerző: Ripost

A szerb-magyar határon nagyon nehéz átjutni, Románia felől azonban nincs kerítés, így a migránsok kerülővel próbálnak bejutni hazánk területére. A szerb-román-magyar határhoz Temesvár van legközelebb, így lett a balkáni migrációs útvonal egyik központja. A fűben heverésző migránsok közül többen elmondták a -nak, hogy Szerbia felől jöttek és nyugatra akarnak tovább menni, Magyarországon keresztül.

„Már egy éve úton vagyok, egy hónapja vagyok itt Romániában” – mondta a Bega partján egy afgán férfi. Lapunknak megmutatta a papírt, hogy letelepedési engedélyt kért, de amikor rákérdeztünk, hogy valóban ott akar-e maradni, rázta a fejét. „Nem, itt nem jó, Németországba akarok eljutni” – válaszolta.

„Pakisztán, Törökország, Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia, Románia” – sorolja az útvonalát a pakisztáni férfi, aki állítása szerint már 5 éve elindult a háborús zónából. Egy ideig Törökországban dolgozott, de aztán mégis úgy döntött, Európa felé veszi az irányt. Tartja a kapcsolatot az otthon maradottakkal, de nem akar hazamenni. Testvérei és barátai, akikkel szintén telefonon tartja a kapcsolatot, már Németországban vannak, ő is oda tart. Megkérdeztük, hogy miért jöttek Romániába, miért tesznek ekkora kerülőt, ha úgyis Magyarország felé mennek tovább.

„Magyarországra nagyon nehéz eljutni Szerbiából. Ott a kerítés és a magyar határőrök gyorsan elkapnak” – magyarázza az egyikük. „Kiengedik a kutyákat, azok pedig elkapják a lábunkat.” Ezt olyan átéléssel magyarázza, hogy valószínűleg tapasztalatból beszél, de csak vigyorog, amikor megkérdezzük, járt-e már Magyarországon.

A román határőrség éves jelentése alátámasztja azt, hogy újabban Románia felé kerülnek azok, akik Magyarországra akarnak eljutni. 2020-ban jelentősen megnőtt a szabálytalan határátlépések száma: míg 2019-ben 297 szabálytalan határátlépést és 1109 személyt azonosítottak a hatóságok, addig tavaly 687 szabálytalan határátlépést és 4125 menedékkérőt azonosítottak. A legtöbben Szerbia felől érkeztek, 20-70 fős csoportokban. A céljuk az, hogy Temesvár érintésével tovább utazzanak Magyarországra, azon keresztül pedig Nyugat-Európába.

Elképesztő módszerekkel próbálnak átjutni a határon, meglepő azonosság fedezhető fel az irataikban, s a 7 hetilap aktuális, április 6-án megjelent számában azt is elmondják, honnan van pénzük a hajléktalanként élő migránsoknak. Keresd a 7 hetilapot az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?