INSIDER

Elképesztő: magyar orvos végezte el elsőként egy koronavírusos tüdőátültetését

A szakorvost korábban Magyarországon kitüntették tudásáért.
  • Szerző: Ripost

Mint az már jól ismert, egyes koronavírusos betegek életét úgy mentették meg, hogy tüdőátültetést hajtottak végre rajtuk. Ezzel abban az esetben próbálkoznak meg a szakorvosok, amikor már nem sok esélyt látnak az önerőből való felépülésre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A valaszonline kiderítette, a világon elsőként ezt egy magyar sebésznek sikerült véghez vinnie.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Lang György a Bécsi Orvostudományi Egyetemen végezte el az életmentő műtétet a kétgyermekes édesanyán.

„A klagenfurti kollégák úgy érezték, szakmai lehetőségeik végére értek, kétségbeesésükben hívtak fel, én pedig rögtön döntöttem: átvesszük a beteget és megnézzük, mit tehetünk érte” – mondta a lapnak a szakorvos.

A beteg vírustesztje szokatlan módon még ennyi idő után is pozitív volt. A szakértő azt is részletezte, mi volt a legnehezebb a beavatkozás során.

„Egy több hete halott tüdő. A legnehezebb ennek eltávolítása volt, a kilencórás műtét legnagyobb részét ez tette ki” – árulta el Lang György, aki a beteg jelenlegi állapotáról is beszámolt:

„Ébredezőfélben, már észleli a külvilágot, de nagyon hosszú álomból ébredezik. Az új tüdeje jól működik, a vírust már legyőzte, de a felépülése, a normál életbe való visszatérése legalább olyan hosszú lesz, mint amilyen hosszú alagúton idáig eljutott.”

Ausztriában egyébként nem állt le a transzplantáció a járvány ideje alatt sem, ugyanannyi beavatkozást végeztek, mint azt megelőzően. Lang Györgyöt két éve még a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a magyar tüdőátültetési program megteremtéséért. Ezután kezdett csak a Bécsi Orvostudományi Egyetemen dolgozni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?