INSIDER

Elképesztő mennyiség: hamis maszkokat és koronavírusteszteket foglalt le a NAV

Egy nemzetközi összefogás keretei között igyekeznek gátat szabni a hamis és gyenge minőségű védőeszközöknek.
  • Szerző: Ripost

STOP néven indult egy nemzetközi akció, hogy visszaszorítsák az egyre inkább felbukkanó hamis gyógyszerek, maszkok és egészségügyi eszközök kereskedelmét. Ennek a piacnak a koronavírus-járvány még nagyobb teret adott, de a hatóságok mindent megtesznek a felszámolásának érdekében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Vám Világszervezet (VVSZ) által vezetett akció során több mint 300 millió egységnyi silány minőségű, hamis gyógyszert, megközelítőleg 50 millió darab orvostechnikai eszközt, valamint körülbelül 2,8 millió liter, ellenőrizetlen forrásból származó kézfertőtlenítő gélt foglaltak már le.

Maszk 02

Fotó: Pixabay.com

A gyors és precíz reagáláshoz olyan szervezetek is csatlakoztak már, mint az INTERPOL, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC), az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Europol is.

Az összefogás pedig Magyarországon is komoly sikerekkel zárult. Hazánkban eddig több mint 3,5 millió darab különféle típusú árunak adtak „STOP” jelzést. A lefoglalt vagy visszatartott termékek legnagyobb része hamis, nem megfelelő minőségű, engedély nélküli orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz (leginkább maszk) volt.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?