INSIDER

Elképesztő, mi történik a tojással a boltokban

Szinte napra pontosan egy hónapja írta meg a Ripost, hogy karácsonyra akár száz forintot is elkérhetnek egy tojásért. Bár még két hét van az ünnepig, az egyik üzletben tegnap 97,5 forint volt a tojás darabára, ami a kerekítési szabályok értelmében bizony száz forint...
  • Szerző: Ripost

A rántott haltól a bejglin át a mézeskalácsig szinte minden karácsonyi ételünk meghatározó összetevője a tojás, amelynek az ára az egekbe szökött az ősz óta. A megszokott 30-45 forint körül darabár gyorsan 55-60 forintig emelkedett, majd még tovább drágult. Hétfőn már 97,5 forintért láttunk extra sárga tojást. Tanuljunk meg tojás nélkül sütni-főzni? Meddig megy ez így tovább?

Megdobta az árat az idegméregbotrány

Pár hete Európa-szerte gyanakodva figyelték az emberek a boltok polcain sorakozó tojásos dobozokat. Ráadásul a Hollandiából, Belgiumból és Németországból indult, fipronil nevű idegméreggel szennyezett tojások botránya hazánkat is elérte: nálunk is találtak fertőzött magyar tojást!

Európában több millió problémás tojást semmisítettek meg és mázsaszám vágták le az idegméreggel kezelt szárnyasokat is. Ezután indult el az áremelkedés.

Az elpusztított tojók helyére új szárnyasokra volt szükség, amelyeknek idő kellett, mire tojást tojnak. Egy ideig hiány alakult ki tojásból, így Európa-szerte tovább nőttek az árak.

 

A magyar tojás már újra biztonságos

Azonban Magyarországon az ellenőrzések során lassan három hónapja nem találtak a határérték feletti mennyiségben idegmérget tartalmazó tojást, illetve tojásos készítményt. Sőt, Európa-szerte újra egyre több a tojás, visszatelepítették az állományt.

De akkor miért emelkednek mégis az árak?

Meglepő dolgot mondott a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára, illetve a által megkérdezett tojástermelő is. Vége a hiánynak, van elég tojás, mégis száguld felfelé az ára! További részletek a keddi %% napilapban. Keresd az újságárusoknál!

 

És ezeket olvastad már?