INSIDER

Elképesztő, mi van itt, sokan csak füldugóval tudnak aludni

Ha valaki egy forgalmas útkereszteződésnél, villamosvonal mellett lévő lakásba költözik, az számíthat rá, hogy nem lesz olyan csend, mint az erdő közepén. De az azért mégsem járja, hogy az egészségre ártalmas állandó zajban kelljen élnie, mint az Árpád-híd pesti hídfőjénél lakók. A Ripost megmérte: 65 decibelnél is magasabb a zajszint. Mintha állandóan menne egy hangos porszívó!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Körülbelül ezer ember lakik abban a házsorban, ami az Árpád-híd pesti hídfőjénél található. Az Árpád Hídfő 8-as számú lakásszövetkezet tagjai írtak a %%-nak, és kérték, hogy csináljunk valamit, mert mindenkit zavar az óriási zaj.

Egy csendes délelőtt mértük meg a zajszintet, ami meghaladta a 65 decibelt – ez már zajszennyezésnek minősül!

Több lakásban is végeztünk méréseket – igaz, nem hitelesített mérővel, hanem mobil applikációval –, ott 60-70 decibel közötti volt a zajszint.
„Ennél csak hangosabb szokott lenni!" – fogad minket Dömötör Péter, a lakásszövetkezet elnöke. ,,Szinte nincs már, aki ne tett volna panaszt, minden nap jön valaki."

„Ebben a társasházban szinte mindenki füldugóval alszik" – teszi hozzá Szent-Iványi Margit, a lakószövetkezet felügyelő biztosa.

  „Hiába csináltattam drága, háromrétegű üvegből ablakokat, a zaj áthallatszik. Az utóbbi időben felépült toronyházak visszaverik az utca és a közlekedés zaját, és az felerősödve hallatszik a lakásokban, ez okozza a problémát.

A hangosabb időszakokban beszélgetni, telefonálni sem lehet a lakásokban, nem értjük egymás szavát.

„Ezer ember él elviselhetetlen zajszintben, és nincs kihez forduljunk!"

– fakad ki Kunszenti Erika. „Az, hogy hány decibelt mérnek, egy dolog, a zajérzet szubjektív, több dologtól is függ, kit milyen mértékben zavar. Engem például, Margittal ellentétben, a repülők zaja is zavar."

Ha kíváncsi vagy arra, hogy miért veszélyes a harminc decibelnél magasabb állandó zaj, illetve mi jelenthet megoldást a zajterhelésnek kitett lakók számára, keresd a szerdai %% napilapot az újságárusoknál!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?