INSIDER

Elképesztő, mit reklámoznak a brutálisan megölt borsodnádasdi lánnyal

A Borsodnádasdon megölt Csenge gyilkosának enyhe ítélete felháborította a közvéleményt. Egy női önvédelmi tanfolyam vezetője sajátos módon használja ki az ügyet: az elhunyt lány fotójával reklámozza magát, ráadásul arra buzdítja a lányokat, hordjanak maguknál kést...
  • Szerző: Ripost

„Ő volt Csenge. Már nem él. 2,5 éve erőszakolta és gyilkolta meg egy srác. Utána a csatornába dobta. Már szabad lábon van. Újra köztünk jár. Csengét pedig szép lassan elfelejtik. Meg azt is, hogy ma Magyarországon brutálisan elkövetett nemi erőszakért és gyilkosságért csak 2,5 év büntetés jár” – ezzel a döbbenetes szöveggel kezdődik a női önvédelmi tanfolyamot propagáló hirdetés a Facebookon.

„Hölgyeim, kérlek benneteket, hogy tanuljátok meg megvédeni magatokat, legalább egy kést hordjatok, amivel megtanultok szúrni-vágni„ – ad kockázatos tanácsot a hölgyeknek.

Még pénteken megkerestük a hirdetőt, hogy mégis hogy gondolja ezt, de nem válaszolt – ám a hirdetés még vasárnapi lapzártánk idején is ott volt az oldalán.

Az önvédelmi tudás sok esetben segíthet, de egy meggyilkolt fiatal lány népszerűségét kihasználni arra, hogy a saját szolgáltatását reklámozza valaki, biztos, hogy nem etikus, ráadásul kegyeletsértő üzleti célokra felhasználni egy elhunyt fényképét. A megkereste az áldozat családját, akik nem tudtak róla, hogy női önvédelmi oktatást reklámoznak Csenge arcával és történetével, nem kértek tőlük engedélyt.

„Felháborító, de most képtelenek vagyunk rá, hogy még ezzel is foglalkozzunk” – mondta elgyötörten Csenge testvére.

„Édesanyám állapota kicsit jobb, de nem tudom, ezt kiheveri-e„ - mondta a -nak. „Az ítélethirdetés után anyu elájult a folyosón, mentő vitte ki a teremből, még most is kórházban van. Felfoghatatlan ez az ítélet, nem tudjuk elfogadni, ekörül jár minden gondolatunk.”

A gyászoló édesanya az összes tárgyalást végigülte, szigorú büntetésre számított. Az enyhe ítélet hallatán térde rogyva, zokogva könyörgött a bírónak, hogy ne engedjék szabadlábra a gyilkost, aki a bíróságról szabadon távozhatott. Az ügyészség a minősítés megváltoztatásáért, szándékos emberölés kimondásáért és a büntetés súlyosításáért fellebbezett, a család most a másodfokú bíróságban reménykedik. Csenge gyilkosa nem mert hazamenni Borsodnádasdra.

Gyűlölik a neten az ítéletet hozó bírónőt

Dühös kommentáradatban szidalmazzák az interneten azt a bírónőt, aki az enyhe ítéletet meghozta Csege ügyében, és még szabadon is engedte.

„Remélem, az a bírónő nem alszik nyugodtan, azt kívánom, hogy úgy bántsa a lelkiismerete, hogy soha ne tudjon normálisan aludni.”

„A 4 évből is csak két és fél évet ült le! Ennyi egy fiatal lány élete: két és fél év rács mögött!”

„Ez annyira világos ügy, mint a Nap, viszont az ügyvédi ügyeskedés megmentette ezt a sz..jankót.”

„Ha találok egy eszméletlenül heverő embert, levetkőztetem és behajítom a csatornába? Oké, félt, hogy rákenik. Rendben, higgyük el neki. Akkor miért nem hagyta ott egyszerűen, mint ha ott sem lett volna? Ráadásul nem volt rest elhurcolni onnan. Tisztelt bíróság, esetleg azért hurcolta el és dobta bele a csatornába, hogy így ne lehessen bizonyítékokat találni? Ezzel a reakcióval, egyértelműen a bűnösségét bizonyította.”

Másodfokon még változhat az ítélet

Úgy látszik, az enyhe elsőfokú ítélet hatására a népharag híre eljutott az Országos Bírósági Hivatalhoz is, mert kiadtak egy közleményt, amelyben hangsúlyozzák: az ügyész fellebbezése miatt az ítélet nem jogerős, és „a másodfokú eljárás során az elsőfokú ítélet teljeskörű felülbírálatára nyílik eljárásjogi lehetőség, ideértve a cselekmény jogi minősítését és a kiszabott joghátrányt is.” Ez azt jelenti, hogy másodfokon még az is lehet, hogy a gondatlan emberölést átminősítik gyilkossággá, amire jóval súlyosabb büntetést lehet kiszabni.

És ezeket olvastad már?