INSIDER

Elképesztő részletek a készülő magyar vakcináról – Interjút adott Jakab Ferenc

Bár az esetszámok csökkennek, a beoltottak száma nő, a koronavírus bő másfél év után is világszerte rengeteg munkát ad a kutatóknak, köztük a Pécsi Tudományegyetem virológus professzorának, dr. Jakab Ferencnek és csapatának.
  • Szerző: Ripost

44 évesen komoly szaktekintély dr. Jakab Ferenc virológus professzor. A magyarországi Covid–19-járvány idején őt bízták meg a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetésével, emellett a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar tudományos dékánhelyettese, a Szentágothai János Kutatóközpont tudományos igazgatója és az intézményben működő, legmagasabb biológiai biztonsági szintű virológiai laboratórium vezetője. Bár rendkívül elfoglalt, szakított időt, hogy interjút adjon a 7-nek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pécsi Tudományegyetem

7: Most is több vizsgálat folyik önöknél a koronavírus kapcsán. Melyek a legizgalmasabbak?

Jakab Ferenc: A két legérdekesebb és leghasznosabb az antivirális szerek vizsgálata, illetve a vakcinafejlesztési kísérleteink.

7: Mit lehet tudni ezekről?

J. F.: Az antivirális szerek olyan gyógyszerek, amelyeket különböző egészségügyi problémákra már engedélyeztek, ugyanakkor hatékonyak lehetnek a koronavírussal szemben is. Ezek közül rengeteget megvizsgáltunk, és többről is kiderült, hogy laboratóriumi körülmények között sikeresen felveszi a harcot a koronavírussal szemben. Csakhogy nem a laborbéli, hanem a való életben történő hatékonyság a cél. Bár maguk a kutatások nem drágák, a biztonságot szavatoló engedélyeztetési procedúrák kifejezetten idő- és pénzigényesek. Ami a vakcinafejlesztési kísérleteinket illeti, a vizsgálatok laboratóriumi fázisa lezárult, megkaptuk az engedélyt az állatkísérletekre, így azok is megkezdődhetnek.

7: Mikorra várható az új magyar vakcina?

J. F.: Nagyon sokára. Mi ugyanis nem egy most időszerű problémára szeretnénk megoldást találni, hanem egy olyan vakcinafejlesztésben gondolkodunk, egy olyan kombináción dolgozunk, amelyik a jövő koronavírusai ellen is hatékony lehet.

7: Ön is azok közé tartozik, akik csúcsvakcinának tartják a Karikó Katalin nevével fémjelzett mRNS-oltást. Van létjogosultsága a csúcstechnika mellett az önök munkájának?

J. F.: Mindenképpen. A miénk sem egy klasszikus, hanem egy úgynevezett második generációs vakcina. Úgy gondolom, hogy minden szervezetben más és más vakcina működik jól, mindegyiknek van előnye és hátránya, így minden fejlesztésnek van értelme.

Fotó: MTI

7: Rengeteg külföldi kutatás zajlik koronavírus témában. Van olyan, amely az önök munkáját befolyásolja?

J. F.: Hogyne. A nemzetközi kutatások roppant mód felgyorsultak és nyitottság figyelhető meg az intézetek és az országok között. Megosztjuk egymással az információkat, egymásra építenek a laboratóriumok. Folyamatosan monitorozunk, vizsgáljuk a különböző kutatási eredményeket.

Vajon mennyire éles a tudományos és gazdasági verseny verseny a vakcinafejlesztők között? Mit gondol a szakember a vakcinák vegyítéséről, esetleges harmadik vagy negyedik oltásról? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a július 20-án, kedden megjelenő 7-ből. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?