INSIDER

Elkészültek a Magyarországon gyártott, világszínvonalú lélegeztetőgépek

Igazi siker: csak pozitív visszajelzések érkeztek a Magyarországon gyártott lélegeztetőgépről!
  • Szerző: Ripost

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vácon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szijjártó Péter a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarországon gyártott lélegeztetőgép technológiai szempontból ma a legjobb a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a korházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól.

Panther 5 típusú lélegeztetõgépet szerel össze egy szakember a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A gépet a Honvéd kórházban, a Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) is tesztelték és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek. A legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek.

Panther 5 típusú lélegeztetõgépet tesztel egy szakember (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy a járvány alatt minden ország számára felértékelődött az önellátás, így nagy biztonságot jelent, hogy nagy mennyiségben tud Magyarország olyan lélegeztetőgépeket előállítani, amelyek a világ bármelyik pontján, a világ bármelyik kórházában megállják a helyüket. Nagy büszkeség, hogy mindez itt Vácon a magyar emberek munkájának köszönhetően jött létre – fűzte hozzá az államtitkár.

A Celitron egy magyar gyártó cég, amely a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a sterilizálás és a fertőzésveszélyes hulladékkezelési rendszerek terén. Világszerte több mint 80 országban már több mint 400 kórházi veszélyeshulladék-kezelő egységet (hulladékfertőtlenítő berendezést), valamint több mint 4000 gőzsterilizálót telepítettek.

Mi az a lélegeztetőgép?

A koornavírus fertőzés nagyon gyakran a tüdőt érinti. A gyulladás mindkét lebenyen kialakulhat, a páciens pedig egyszerűen azt érezheti, hogy nem kap levegőt. Ezért az egyik legfontosabb ilyenkor a lélegeztetőgép használata, ami megfelelő oxigént juttat a szervezetbe, ezzel pedig lényegesen enyhíti a fennálló tüneteket.

Az egészséges ember meghatározott, normális ütemben lélegzi be az oxigént, majd kifelé a szén-dioxidot. Ennek hatására zökkenőmentesen működhet a szervezet. Olyan betegek azonban, akik elkapták a fertőzést, nem tudnak kellő mennyiségű oxigénhez jutni. A tüdejük akkora mértékben károsodott, hogy képtelenek ellátni a szervezetet megfelelő oxigénnel.

A lélegeztetőgép pont ebben segít. A készülék nyomást fejt ki a tüdőre, egy cső segítségével oxigént juttat bele, majd a szerv által előállított szén-dioxidot elvezeti.

Ezek az eszközök hatalmas, bonyolult szerkezetek. Egy központi oxigénellátó-egységhez vannak kötve, ezeket pedig általában az intenzív osztályokon szokták alkalmazni. A lélegeztetőgépen található egy kijelző, amely segítségével egyrészt nyomon követhetőek a beteg létfontosságú adatai, másrészt pedig a beteg állapotának függvényében szabályozhatóak a légzési beállítások.

A gépházon belül egy óriási légzsák található, amelyhez több vezeték is hozzá van kötve. Ezek a csövek szállítják az oxigént közvetlenül a tüdőbe.

Mielőtt azonban a levegő a páciens szervezetébe jutna, egy párásító szerkezetbe kerül, ahol felmelegítik és nedvesítik azt. Innen végül egy csövön keresztül egyenesen a tüdőbe kerül a nélkülözhetetlen oxigén, a szén-dioxidot pedig a gép eltávolítja.

Azok a betegek, akik lélegeztetőgépre szorulnak, általában már intubálva voltak. Az intubáció során egy ún. endotracheális tubust nyomnak le a szájon és a gégén keresztül a tüdőig, amelynek köszönhetően megnyílnak a légutak. Ha megtörtént a cső felhelyezése, a végére egy ballont erősítenek, ami megakadályozza, hogy levegő adagolása közben egyéb gázok vagy folyadékok visszakerüljenek a légzőszervbe.

Az intubált pácienseket a művi lélegeztetés során nagyon gyakran altatják. Ezt azért teszik, mert a torokban lévő cső miatt az ember úgy érezheti, hogy fuldoklik vagy valaki fojtogatja, ezért pedig fontos, hogy ne legyen tudatánál a kezelés alatt.

 

És ezeket olvastad már?