INSIDER

Elkezdődött a sziámi ikrek műtétje, magyarok tízezrei imádkoznak értük

Magyar idő szerint szerda éjjel 11 órakor megkezdődött Rabia és Rukia, a fejénél összenőtt két sziámi iker 3 napos szétválasztó mûtétje Bangladesben. Ezt maga dr. Csókay András, az operációt vezető magyar agysebész jelentette be.
  • Szerző: Ripost

Több tízezer magyar imádkozik a fejüknél összenőtt bangladesi kislányokért, és a magyar orvoscsapat által vezetett hosszú és nehéz műtét sikeréért! A műtét szerda éjjel kezdődött, és várhatóan pénteken fejeződik be. Ezt maga dr. Csókay András idegsebész, az operációt végző orvoscsoport vezetője jelentette be. A mélyen vallásos katolikus orvos a magyar hívektől is segítséget kért: a Mária Rádió segítségével imaláncot hoztak létre, és a magyar hívek együtt imádkoznak a műtét sikeréért, sőt, már egy múlt vasárnapi misén is arra kérték a híveket, hogy imádkozzanak az ikrekért.

Csak a magyar orvosok tudják elvégezni ezt a kockázatos műtétet

Mint a %% megírta, a fejüknél összenőtt ikrek szétválasztása rendkívül nehéz, csak gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges. A szülők akkor vállalkoztak a szétválasztásra, amikor a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata elvállalta a műtétsorozatot.

Tavaly Bangladesben két lépésben, összesen 14 órás műtéttel, dr. Hudák István idegsebész vezetésével sikerült szétválasztani a fő agyi szállítóér-hálózatot az érpályán belül egy új módszerrel.

 

Az ikrek fél évig Budapesten éltek

A fejüknél összenőtt ikrek, Rabia és Rukia a szüleikkel és 10 éves nővérükkel idén januárban érkeztek Budapestre. A vizsgálatok után dr. Pataki Gergely plasztikai sebész speciális tágítókat ültetett be a kicsik fejbőre alá a bőr és a koponyán kívüli lágyrészek nyújtásához. A tágítás információink szerint tovább tartott, mint az előzetesen kalkulált 100 nap, de a kicsik jól viselték. A hosszú és sikeres rehabilitációs szakasz Budapesten zajlott. Ezután július közepén a gyerekek a családjukkal, magyar orvosok kíséretében visszarepültek Bangladesbe, hogy felkészüljenek a végső nagy, szétválasztó műtétre.

A 35 fős magyar szakembergárdáé a kulcsszerep

A végső műtétet, az agy és a koponya kettéválasztását dr. Csókay András vezeti. Õ a Honvédkórház idegsebészeti osztályát vezető főorvos, és egyben a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány egyik alapítója is. Az alapítvány 35 fős magyar missziós csapattal indult Bangladesbe, amely 19 orvosból és 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll. A műtétsorozat végén újra Pataki doktoré lesz a főszerep, ugyanis zárni kell a két koponyát, és elvégezni egy sor plasztikai beavatkozást.

Az ikrek július 17-én voltak 3 évesek – de augusztus 2-a lehet az újabb születésnapjuk! Magyarország és az egész világ imádkozik az ikrekért, és a fantasztikus magyar sebészcsapat sikeréért!

A mélyen hívő dr. Csókay András azt mondja, hogy jobban bírja a lelki megterheléseket az az orvos, akinek van hite. Nem csak az erről szóló magyarázatát, de az orvos és a halál kapcsolatát, illetve saját, fiát elvesztő drámáján keresztül a szenvedés teremtő erejéről szóló gondolatait is megtalálod a napilap pénteki számában. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?