INSIDER

Ellepték Budapestet a patkányok!

Budapest hat kerületéből jelentettek már súlyos patkányinváziót a lakók, a Ripostnak is többen beszámoltak arról, hogy egyre gyakrabban látnak rágcsálót. Ennek több oka is lehet, összefügghet a járvánnyal, egy biztos: valamit tenni kell, méghozzá sürgősen!
  • Szerző:

Karácsony Gergely tavaly még a szívén viselte a budapesti patkányhelyzetet. 2019 májusában azzal vádolta az akkori főpolgármestert, Tarlós Istvánt, hogy egy arra alkalmatlan céget bízott meg a patkányirtással a régi bevált cég helyett. Hamar kiderült, hogy maga Karácsony is megszavazta a váltást a közgyűlésben. A zuglói önkormányzat ülésén benyújtott javaslatában egyenesen azt állította: Budapesten közegészségügyi vészhelyzet van a patkányok miatt. Szeptemberben, az önkormányzati választások kampányában rendkívüli budapesti közbeszerzési bizottsági ülés összehívását kezdeménye, azt állítva, hogy a budapesti patkányirtás felülvizsgálatára van szükség.

Azóta azonban, amióta megválasztották főpolgármesterré, egyszer sem hallottunk arról, hogy most, amikor már van rá módja, mit intézett. Nem is zavart ez senkit addig, amíg újra meg nem jelentek a patkányok, méghozzá tömegével! Teljesen érthetetlen, hogy most Karácsony Gergelynek miért nem fontos ugyanaz a kérdés. Most miért nem akar rendkívüli közgyűlést összehívni? Most miért nincs Budapesten közegészségügyi veszélyhelyzet? Most miért nem alkalmatlan a városvezetés?

A patkányirtó cég szerint a járvány is közrejátszik

Tavasszal, a nyár végén és kora ősszel mindig több a rágcsáló – mondta a nak Reisinger Mátyás, a fővárossal szerződött patkányirtó RNBH konzorcium vezetője.

- Hétköznap 24-48 óra alatt érnek ki munkatársaim a helyszínre a bejelentést követően. Több nagyvárosban az éttermek leállása miatt a patkányok kevesebb élelemhez jutottak, ezért nagyobb számban jelentek meg a felszínen, közterületeken, de Budapesten ezt nem tapasztaltuk. A járványnak annyi hatása azért volt, hogy tavasszal néhány társasházba nem jutottak be a munkatársaim.

Itt jelentheti, ha patkányt lát Budapesten

Telefonon reggel 8 és délután 4 között lehet bejelentést tenni, e-mailben bármikor. Lapunk munkatársa felhívta a megadott számot, ahol másnapra ígérték az irtást, tehát érdemes jelezni az észleléseket.

Telefon: 06-70-364-6531

E-mail: [email protected]

Hat kerületben panaszkodnak leginkább a rágcsálókra

Zugló

Jó lenne, ha lenne végre patkányirtás a Füredi lakótelepen. Tavaly télen már bejelentettem, de akkor elhajtottak az önkormányzattól. Azóta síri csend, irtás nem történt, patkányok vannak” – írják a zuglóiak közösségi fórumán.

18. kerület

Már a Béke téren, az 50-es villamos megállójában is láttak patkányt, de több utcában aggódnak a lakók. A kerület polgármestere is jelezte, hogy gond van.

- Mi öt éve lakunk itt, Erzsébet telepen családi házban – mondta a -nak Szita Melinda. – Korábban panelban laktunk, ott nem volt ilyen gond. Ez iszonyatos, borzasztó! A férjem próbált kerti zuhanyzót építeni, felemelt egy követ és alatta patkány volt. Nemrég pedig a komposztálón szaladt egy, majdnem szívrohamot kaptam! A szomszédoknál is láttak. Egy barátnőm gyerekét pedig Kispesten, az óvodában harapta meg egy patkány. Folyamatosan kellene irtani őket, mert tele van velük a főváros.

Terézváros

A belvárosban sem jobb a helyzet, Terézváros polgármestere a közösségi oldalára tett ki felhívást a patkányinvázióról.

Lipótváros

A 13. kerületben a futópálya mellett agresszív állatok megjelenéséről adtak hírt. „Ma este az egyik kutyámat megharapta egy patkány, majd ahelyett, hogy elfutott volna, visszatámadott” – írták.

Duna-part

A 16. kerületben az állatok a Duna-parton tanyáznak, egyik olvasónk úgy fogalmazott: „hemzsegnek a dagadt rágcsálók a parton”. Sok ott a bozót, a sétáló- és futóút közelében gyakran látnak a járókelők patkányt.

Óbuda

Óbuda polgármestere szintén Facebook oldalán jelentette be a patkányinváziót. A kerület több utcájából is jelentettek észlelést.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?