Létrehozva: 2019.11.08.

Ennyivel költenek többet a magyarok a karácsonyi ünnepekre

Folyamatosan nőnek a bérek, így egyre több jut karácsonyra: csaknem 50 ezer forintot szánnak az ajándékokra az internetezők az idén, 20 ezer forinttal többet, mint 4 éve.

Már elkezdődött a karácsonyi roham a webáruházakban, minden ötödik internetező már októberben megkezdte az ajándékok beszerzését! Nem véletlen, hogy az egyik nagy cég jövő péntekre hozta előre a november 29-i nagy leértékelési akciót, a Black Friday-t.

Mivel folyamatosan emelkednek a fizetések, a magyarok egyre többet tudnak költeni: a tavalyi 41 ezer forint helyett az idén már átlagosan 48 400 forintot terveznek a karácsonyi ajándékokra az aktív internetezők, ami több mint 20 ezer forinttal haladja meg a négy évvel ezelőtti keretet – derül ki az Árukereső.hu és a GKI Digital közös kutatásából.

Átlagban 8 embert ajándékoznak meg a karácsonyra készülődők, akik egyre inkább a neten vásárolnak: már a rendelés előtti tájékozódásban is megelőzi az internet az olyan „régimódi” megoldásokat, mint a bolti nézelődés, vagy az akciós újságok és egyéb hirdetések, reklámok.

„Nem csoda, hogy nőnek a költések karácsonykor, hiszen folyamatosan emelkednek a fizetések” – mondta a Ripost-nak Vámos György, a Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hozzátéve: az összefüggés nagyon egyszerű, hiszen ha folyamatosan emelkednek a fizetések, akkor egyre többet költhetnek a boltokban – és ez már évek óta így van.

A kiskereskedelmi forgalom már 75 hónapja folyamatosan nő, szeptemberben rekordközeli 6 százalékkal, vagyis az emberek többet tudnak költeni. A gazdaság növekedése is folyamatos, idén Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el az EU-n az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint.

„Az, hogy ki mennyit költ karácsonyra, az már egy bonyolultabb kérdés, amit nehéz pontosan kiszámítani” – teszi hozzá Vámos György, akinek becslése szerint egy átlagos magyar család 25-30 ezer forintot költ kifejezetten az ajándékokra – ebben az ünnepi asztalra való vagy a készülődés egyéb költségei nincsenek benne. Sokan előrehozzák a karácsonyi költést az akciók miatt, erre példa a Black Friday, ráadásul az aktív internetezők általában magasabb keresetűek, így többet költenek, mint az átlag. De az megállapítható: több pénzük van az embereknek, így az ünnepekre is több jut.

Külföldről már most kockázatos rendelni

A posta figyelmeztetett: a Távol-Keletről érkezett megrendelések átfutási ideje akár 6-8 hét is lehet a karácsonyi szezonban, így már most is kockázatos Kínából karácsonyi ajándékot rendelni. Az Európai Unión belülről 2-3 hét a maximális átfutási idő az ígéretek szerint.

Tovább nő a minimálbér januártól

A minimálbér és a garantált bérminimum jövőre – az ideihez hasonlóan – 8-8 százalékkal emelkedik a tavaly év végén kötött, 2019-re és 2020-ra szóló megállapodás szerint. Így a minimálbér januártól bruttó 161 111, nettó 107 065 forint lesz, míg a szakképzetteknek járó garantált bérminimum bruttó 210 600, nettó 140 049 forint lesz. Az állami vállalatoknál lejárt a korábbi, 3 évre szóló bérmegállapodás, ezért újabb, akár többéves rendezésről állapodhatnak meg a szociális partnerek. Erről a Magyar Nemzet szerint megkezdődtek a tárgyalások. Az állami cégek dolgozói 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékos bérfejlesztésben részesültek.

Hetedik éve folyamatosan nőnek a keresetek

80. hónapja, vagyis bő hat és fél éve tartósan nőnek a keresetek – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter annak kapcsán, hogy augusztusban az átlagkereset 11,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó átlagkereset 358.900 Ft volt augusztusban, a nettó pedig kedvezmények nélkül 238.700, a kedvezményeket is figyelembe véve pedig 246.000 ezer Ft.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádnivaló videón mutatta meg kisfiát Dér Heni

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Most jött: újabb szomorú hírt kapott a királyi család, a hercegnőről van szó

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.