Létrehozva: 2018.10.04.

Ennyivel löki meg a rezsit a hirtelen jött hideg

Hajnalonta fagy, holnap mínusz 1 fok is lehet, de nappal meg 20 fokhoz közelít a hõmérséklet! Sok családban és társasházban heves vitákat folytatnak a lakók: kell-e ilyenkor fûteni?

„Süt a nap, 18 fok van, de megy a távfűtés, megőrültek ezek?”– kérdezi Judit, egy belvárosi társasház lakója. Rengeteg társasházban vitatkoznak most a lakók arról, érdemes-e ilyenkor bekapcsoltatni a fűtést. Sőt, sokszor családon belül is konfliktusok alakulnak ki. „Szétfagyok, a gyerekek meg megfáznak, mert hidegben kell, hogy fürödjenek” – méltatlankodott a %Ripost%-nak Eszter, a zuglói családi házban lakó családanya, aki hozzátette: férje, Mihály nem engedi bekapcsolni a fűtést, mert azt mondja: ez pazarlás, és különben is, „attól lesztek mindig betegek, hogy sosem akartok fázni egy kicsit, gyengék vagytok, aztán az első hűvös szélre kidőltök!”

A társasház kérheti, hogy kapcsolják be

A hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én kezdődött, ám a társasházak maguk dönthetik el, kérik-e a fűtés bekapcsolását. A fővárosban 240 ezer lakást látnak el távhővel, a házak 90 százalékánál automatikusan bekapcsol a fűtés egy bizonyos hőfok alatt. Egyedileg is kérhetik a háztömbök a fűtés visszakapcsolását a közös képviselőn keresztül, de ehhez a lakók többségének döntésére van szükség. Ehhez persze házon belül is meg kell egyezni egymással… Sok házban zajlik most a vita arról, kérjék-e már a fűtés bekapcsolását.

5-15 ezer forinttal dobja meg a rezsit a hideg

Egy átlagos társasházi lakás fűtésszámláját 2-3 ezer forinttal dobja meg egy pár napig tartó hidegfront – ám ha valahol már szeptember elejétől bekapcsolták a fűtést a fagyos éjjelek és reggelek miatt, akkor hiába a nappali felmelegedés, akár plusz 15 ezer forintba is kerülhet a szeptember. Két hétre számítva, egy teljesen átlagos, 50 négyzetméteres lakást felfűteni 21 fokra 5-15 ezer forintba kerülhet. Hasonló eredményt kapunk gázfűtés esetén is. A távfűtés erre az időre 5-6000 forintba kerülhet.

A fűtésellenőrzésre alig találni szerelőmestert

A hirtelen jött hideg miatt égnek a szakemberek telefonvonalai, alig találni olyan fűtésszerelő mestert, aki rövid határidőn belül kiérkezne ellenőrizni, esetleg kijavítani a meghibásodott fűtési rendszereket. A legoptimistább becslések szerint is több napot kell várni a szakemberre. „A következő hetekre szinte nincs szabad időpontom, annyi előjegyzésem van” – nyilatkozta a %Ripost%-nak Borbíró Csaba gázszerelő mester. A szaki azt is hozzátette, hogy az ügyfeleknek nem csak a várakozási idő miatt kell bosszankodniuk, idén a szerelési díjak akár 10-15 ezer forinttal is emelkedhetnek. Míg a megkérdezett mester fűtési rendszertől függően 15-20 ezer forintért megy házhoz idén, addig vannak olyan szerelők, akik akár 30 ezer forintot is elkérnek a szolgáltatásaikért.

Az ellenőrzésre ráadásul nem csak az egyedi fűtéses, gázfűtéses lakásokban van szükség, hanem a távhős panellakásokban is. A különböző rendszerekben ugyanis egyaránt lehet szivárgás. A gázfűtésnél a gázszivárgásra, távhőnél pedig a vízszivárgásra kell ügyelni, hiszen ezek óriási bajokhoz vezethetnek.

 

Vigyázat, csalók is jönnek ellenőrizni!
A fűtési szezonnal nem csak az ellenőrzések szaporodnak meg, hanem több az ezt kihasználó csaló is. Legutóbb a Főtáv Zrt. hívta fel a figyelmet, hogy a társaság nevében illetéktelenek próbálnak bejutni az ügyfelekhez. Érdemes mindig elkérni a szakemberek igazolványát!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Más feleségével találkozgat a Házasság első látásra egyik szereplője - kép

origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

borsonline.hu

12 évente történik ilyen: hatalmas gazdagság vár három csillagjegyre

magyarnemzet.hu

Kiszállt a brüsszeli rendőrség a NatCon-ra: végzésük van arról, hogy le kell zárni a rendezvényt + videó

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

mandiner.hu

Orbán Viktor is reagált arra, hogy karhatalommal akadályozzák Brüsszelben a békepárti és migrációellenes konferencia megtartását

origo.hu

Megdöbbentő változás: így néz ki hatalmas fogyása után Király Viktor

mindmegette.hu

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Megdöbbentő, mit mondott a karambolozó autós a földön fekvő, sérült egri motorosnak

INSIDER

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

INSIDER

Fiatal csillagok százait nézheted meg, azt is eláruljuk, hogy mikor kell az égre tekintened

INSIDER

Újabb riasztást adtak ki: pokoli, ami perceken belül lecsap több vármegyére is