INSIDER

Érintés nélkül vehetjük át küldeményeinket a postástól

Csak az adatokat kell egyeztetnünk a postással, az aláírásunkra nem lesz szükség.
  • Szerző: Ripost

Érintkezés nélküli kézbesítési módot alkalmaz jövő héttől a személyes átvételt igénylő postai küldeményeknél a veszélyhelyzet idején a Magyar Posta – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk korábban készült, már elektronikus aláírásra sem lesz szükség a veszélyhelyzet alatt Fotó: Ripost

Az új rendelkezéssel tovább szeretnék csökkenteni a fertőzésveszély kockázatát, így a postás és a címzett is elkerülhetik a közvetlen fizikai érintkezést. A tértivevényes levél, a hivatalos irat és a csomag esetében az átvételt nem kell a címzettnek aláírással igazolnia, ehelyett a személyazonosságot igazoló igazolvány adatait egyezteti a kézbesítővel lehetőség szerint mintegy 1,5 méteres távolságból. A kézbesítő ezeket az adatokat rögzíti az elektronikus készülékén, és átvettnek minősíti a küldeményt.

Képünk illusztráció/Fotó: MTI

Postai küldeményátvétel esetén a postai munkatárs jegyzi be az átvevő igazolására alkalmas okmány típusát és számát, ekkor sem szükséges az ügyfelek részéről az aláírás. Könnyítést jelent az is, hogy a csomagot – a címzett kifejezett kérésére – alkalmi átvevőnek, akár a szomszédnak is átadhatja a kézbesítő, természetesen ebben az esetben is rögzíteni kell az átvevő adatait.

Mi a helyzet a hatósági házi karanténban lévőkkel?

Az ő számukra a postás nem kézbesíti személyesen a tértivevényes ajánlott küldeményeket, hivatalos iratokat, csomagküldeményeket és a kifizetési utalványokat. A küldemények kézbesítését a karantén lejártát követően kísérli meg a posta, sikertelen kézbesítés esetén az értesítőn megjelölt őrzési ideig tartja (általában 10 munkanapig), és annak lejártát követően a kézbesíthetetlenség szabályait alkalmazza, azaz visszaküldi a feladónak. A karantén ideje alatt az ajánlott és a közönséges levélküldeményeket levélszekrénybe kézbesítik.

Így védekezik még a Magyar Posta

A közvetlen ügyfélkapcsolattal rendelkező munkatársak számára védőfelszerelést biztosított a társaság, a postákon rendszeres fertőtlenítő takarítás van, a postai nyitvatartás a forgalomhoz igazodóan módosult, a nyugdíjasok számára az utalvány átvételhez egyszerűsített meghatalmazást biztosít, illetve ingyenes ismételt kézbesítést.

Azonban nem csupán a postások, hanem a címzettek, az állampolgárok is tehetnek azért, hogy óvják az egészségüket.

Ezt kérik Önöktől:

• ha csenget a postás, akkor használjon Ön is szájmaszkot, gumikesztyűt vagy tartson kb. 1.5 méteres távolságot.

• ha csomagja vagy tértivevényes levele érkezik, legyen önnél a személyi igazolványa, és adja meg adatait

• ha online rendel webáruházból, és van a közelében csomagautomata, kérje oda a szállítást

• csomagrendelés esetén használja az online fizetési módokat

• ha csekket szeretne feladni, használja az iCsekk applikációt

• a postai nyitvartások változhatnak, ezért kérjük tájékozódjon mielőtt elindul a postára

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?