Létrehozva: 2018.10.16.

Erre fordítják a jövőben a lakástakarékok állami támogatását

A felszabaduló pénzt az otthonteremtési program bõvítésére fordítják. Fontos tudni, hogy csak az állami támogatás marad el, a létezõ szerzõdések még az eredeti menetrend szerint kifutnak, és az így fennmaradó pénzt más, hatékonyabb lakásépítési célokra, például a csok-ra fordítják. Ez a lényege lakás-takarékpénztárakról szóló törvény kedden elfogadott módosításának. A kormány célja, hogy minden magyar családnak saját otthona legyen.

Szerző Ripost

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

A Fidesz-frakció gazdasági kabinetje szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) beváltotta a hozzá fűzött reményeket: már több mint 90 ezer család összesen 250 milliárd forint összegben kapott segítséget a saját lakáshoz jutáshoz. Ezzel szemben a lakás-takarékpénztári megtakarításokat főként olyan felújításokra és átalakításokra fordították, amelyek nem szolgálják a kormány otthonteremtési programjának célkitűzését.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány célja, hogy minden magyar családnak saját otthona legyen. A törvénymódosítást azzal indokolta, hogy a négy lakás-takarékpénztári szolgáltatást nyújtó cég az állami támogatás egy részén 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitot tett zsebre, a pénztárak jelentős, 20 és 60 ezer forint közötti szerződéskötési díjat és az átlagnál jóval magasabb folyószámlavezetési díjat kértek el.

Az ügyfelek a megtakarítások egynegyedét fordították lakásvásárlásra és az adófizetőknek is rendkívül költséges volt ez a támogatási forma. Az állam 70 milliárd forint állami támogatást biztosított erre a konstrukcióra, és az öngondoskodási megtakarítási lehetőségek között ez a 70 milliárd forint az össztámogatások háromnegyedét tette ki, míg a megtakarítások mértéke a lakás-takarékpénztáraknál alig érte el az egyharmadot.


A fideszes képviselő szerint a családi otthonteremtési rendszer hatékonyabb, 2018 első félévében több mint 6500 új lakást épült, ez 30 százalékkal meghaladta 2017 azonos időszakának adatait. Vitatta azt az állítást, hogy a törvénymódosítás után megszűnnek a lakás-takarékpénztárak. Szerinte ezt a rendszer a későbbiekben is fennmarad, csak az állami támogatást vonják meg.

„Az előző évek megtakarításait nézve azt lehet látni, hogy ha az állami támogatást nem számítják, akkor veszteséges vagy nullás gazdálkodást folytattak a pénztárak. Nem voltak arra ösztönözve, hogy ezekből a megtakarításokból valódi hasznot kovácsoljanak” – fogalmazott. Bánki Erik szerint egy nem kellő hatékonysággal működő rendszertől vonják meg az állami támogatást. Az így keletkező megtakarításokat is otthonteremtésre fordítják, a csok esetleges kibővítésével, és azt várják, hogy emellett olyan új programok indulnak, amelyek azoknak is lehetővé teszik a lakásvásárlást, akik eddig nem tudták a támogatást igénybe venni.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán