Létrehozva: 2020.08.10.

Értekezleteken és bulikon terjed a vírus, ezek a gócpontok

Magyarország még mindig a biztonság szigete, az első hullám alatt sikerült laposan tartani a járványgörbét, de a járvány második hulláma fenyeget. Egyre nagyobb problémát jelent a Magyarországgal szomszédos országokban a koronavírus-járvány újbóli előretörése. Hazánkban is több gócpont alakult ki az utóbbi hetekben, ezért a veszélyhelyzet megszüntetése után létrehozott járványügyi bevetési egység felkészült a fertőzési gócpontok lokalizálására.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pár napja arról beszélt: az egység feladata az együttműködő szervezetek – a honvédség, a katasztrófavédelem, a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat – munkájának koordinálása és az erőforrások hatékony felhasználásának biztosítása.

Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Munkájukat az ügyeleti központ által működtetett értesítési és jelentőrendszer segíti.

Az utóbbi hetekben a következő helyeken alakultak ki gócpontok az országban:

Egy tanár fertőzte meg kollégáit Mezőkövesden

A Ripost elsőként írta meg, hogy a mezőkövesdi Szent Imre Tagiskola értekezletén egy koronavírusos tanár több kollégáját is megfertőzte. 21 ember szervezetében mutatták ki a kórt, hárman kórházba kerültek. Később vizsgálatokat végeztek, megtörtént a kontaktkutatást, ám a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: nem nyert bizonyítást, hogy a tanár a fővárosban – egészségügyi intézményben vagy tömegközlekedésen – fertőződött volna meg; tünetei voltak, lázas volt és köhögött, de koronavírusra akkor nem tesztelték.

Fotó: Ripost

Majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot; egy másik, június 23-i értekezleten is részt vett és két családtagjának is átadta a fertőzést. A második értekezleten találkozott a második beteggel, akit sokáig elsőnek hittek. Akkor az összes kontakt személy karanténba került és sikerült megállítani a járvány terjedését. A gyors reagálás miatt a fertőzés nem terjedt túl az ismert gócon.

Egy óvónő miatt alakult ki gócpont Pápán

Pápán egy óvónő fertőződött meg. Augusztus 4-én már 9, 5-én pedig már 22 embernél mutatták ki az új koronavírus fertőzést. A nő a múlt héten részt vett egy értekezleten más óvodavezetőkkel, óvónőkkel. Most zajlik a kontaktkutatás, az értekezlet résztvevői, vagyis összesen húsz kollégája már karanténban van. Megtudtuk: az intézményt bezárták és fertőtlenítették.

Fotó: mtva

Pápán a Teveli úti otthonházban is találtak egy fertőzöttet, zajlik a kontaktkutatás, az intézményben látogatási tilalmat vezettek be. Megtudtuk: az augusztus 20-ai ünnepségeket Pápa nem mondta le, csak szűkre szabják, de a polgármester azt javasolta, hogy a falunapokat ne tartsák meg. Müller Cecília országos tiszti főorvos a Röszkén tartott sajtótájékoztatón számolt be a pápai gócpontról, ugyanis május óta nem volt olyan sok fertőzött 24 óra leforgása alatt, mint most Pápán.

Egy buliból indult a gócpont Sopronban, a fellépő zenész is koronavírusos lett

Egy szülinapi bulit tartottak Sopronban még július közepén. A 70 fős társaságból 36 ember kapta el a koronavírust és 127 ember került karanténba. Kiderült: a vírus hordozója egy szuperterjesztő volt, több embert megbetegített. A buliba az ország több pontjáról érkeztek vendégek és szét is vitték a vírust. 11 soproni, 22 téglási és egy sárvári ember kapta el a betegséget, utóbbi otthon két családtagját is megfertőzte.

Fotó: mtva

Kisvárdán egy focista pozitív tesztje okozott bajt

Pozitív koronavírus teszt miatt maradt el augusztus 5-én a Kisvárda-Újpest edzőmérkőzés. A hírt a fertőzött focista csapata, a Kisvárda FC jelentette be. Megtudtuk: a csapatot és a teljes környezetét letesztelték és az 50 elvégzett teszt mind negatív lett. Pénteken megismételték a tesztet, mert a szabályok szerint még egy negatív tesztre van szükség, hogy biztosra lehessen menni. Ennek eredménye 24 óra elteltével negatív lett.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Újabb gócpont kialakulásától tartanak Mecseknádasdon

Egy ötfős család fertőződött meg koronavírussal a Baranyai megyei Mecseknádasdon.

Kiderült: a család ugyan Horvátországból tért haza egy nyaralást követően, de vélhetően nem kint fertőződtek meg, ugyanis a család legidősebb tagja valószínűleg már a kiutazásuk előtt hordozta a vírust. Nála jelentkeztek legelőször a tünetek, őt kórházban ápolják. A család többi tagja szintén pozitív lett, de ők házi karanténban vannak – írja az ATV. A falu polgármestere közleményben tudatta: azonnal járványügyi intézkedéseket vezetett be: elmarad az augusztus 20-i ünnepség, valamint látogatási tilalmat rendelt el az idősek otthonában, itt még nincs fertőzött.

El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását

„Az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja a gócpontok létrejöttét”hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília Röszkén beszélt a gócpontokról
Fotó: Rosta Tibor / MTI

„A vírus jelen van az országban, egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, és ezt el kell kerülni” – magyarázta Müller Cecília, aki a mezőkövesdi koronavírus-fertőzések példáján keresztül ismertette a kontaktkutatás módszertanát és annak fontosságát.

Az ELTE kollégiumában csak két fő lakhat egy szobában

Az ELTE budapesti kollégiumában is változásokat jelentettek be: a szobákban elszállásolható diákok számát kettőre csökkentették, hogy az ajánlott védőtávolság tartható legyen, kézfertőtlenítőket helyeztek ki a bejáratoknál, és a takarítás is gyakoribb lesz az épületekben. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta, hogy alternatív szálláslehetőségeket is elérhetővé tettek, amikre a nemrég lezárult kollégiumi felvételi adatai alapján nyitottak az ELTE kollégistái. Megtudtuk: közel 90 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kollégiumi férőhely hiányában élne a lakhatási támogatással a következő félévben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

travelo.hu

A régészek valószínűleg bizonyítékot találtak az amazonok létezésére Azerbajdzsánban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor