INSIDER

Esküvőláz! Roham indult a nyitással az anyakönyvvezetőknél

A világjárvány és a korlátozások ellenére Magyarországon többen mondták ki az igent egymásnak tavaly, mint 2019-ben 65.268 pár házasodott, tavaly 67.301, pedig voltak hetek, amikor egyáltalán nem lehetett esküvőt tartani. Idén is roham indult az anyakönyvvezetőknél: sokan most pótolják be, ami tavaly elmaradt. Esküvőlázban ég az egész ország.
  • Szerző: Ripost

Úgy volt több esküvő tavaly, hogy sokan erre az évre halasztották a kézfogót. Egyelőre teljes a bizonytalanság esküvőfronton, éppen ezért a szolgáltatóktól pénzvisszafizetési garanciát kérnek a párok arra az esetre, ha újabb korlátozások miatt meghiúsul az esemény. De azok, akiknek fontos, hogy összekössék az életüket, pandémia ide vagy oda, meg is teszik! Az esküvő újra divatba jött. Roham indult a nyitással az anyakönyvvezetőknél.

A maszkviselés illúzióromboló az esküvői ceremónián, de a beoltott pároknál eltekintenek tőle (Fotó: Shutterstock)

Oltással is készülnek a vendégek

Szabó Veronika és a párja már kétszer elhalasztotta az esküvőt, azt mondják, június 12-én mindenképp anyakönyvvezető elé járulnak.
„Mi még a járvány második hulláma előtt kezdtük el szervezni az esküvőt, de aztán jött a 2., majd a 3. hullám és most már nem akarjuk tovább halasztani” – mondta el a menyasszony. „A legnagyobb probléma, hogy semmit sem tudunk előre, sem mi, sem a szolgáltatók. Ez megnehezíti a szervezést, mert nem tudjuk, hány vendégünk lehet. Az esküvőnk egy szállodában lesz, ami egyben étterem is. A szertartást a szabadban tartjuk, a lagzi és a vacsora viszont már zárt térben lesz. Reméljük, megtarthatjuk így is. Van olyan meghívottunk, aki azért oltatta be magát, hogy biztosan eljöhessen. A szervezésnél nagyon fontos szempont volt, hogy ha halasztani kell, legyen erre lehetőség, ezt a szerződésben is rögzítettük.”

Felértékelődött a „jóban-rosszban” fogadalom

Vannak, akik az eredetileg nyárra tervezett esküvőjüket azért hozták előre, mert már házasságban szeretnék megélni ezt a nehéz helyzetet.

„Amikor beszélgetek a párokkal, bár konkrétan nem mondják ki, az elejtett szavakból arra lehet következtetni: úgy gondolják, ha ne adj' isten történne valamelyikükkel valami, akkor már mint házastársak szeretnének egymás mellett állni a bajban” – mondja Szakács Ildikó anyakönyvvezető.

 

Elmaradtak hagyományok, új szokások jöttek

Szakács Ildikó anyakönyvvezető szerint a pandémia alatt megváltoztak a szertartások:

* Az ifjú ara nem dobja a násznép közé a csokrát, hogy megtudják, ki lesz a következő menyasszony, mert nincs hozzá elég vendég.

* A szülőköszöntésnél nincs puszi, ölelés, csak virág.

* Most nincs esküvői fotós, rokonnak kell fényképeznie a teremben. Csak külső helyszínen készülhetnek profi fotók.

* Az első hitvesi csók a maszkviselés miatt kissé illúzióromboló. A beoltott pároknál eltekintenek a maszkviseléstől.

* A kézfertőtlenítés természetes része lett a nagy napnak: érkezéskor és távozáskor is fertőtlenítenek a részvevők.

* Gyakori, hogy online közvetítik a ceremóniát, így kapcsolódhatnak be a távolabbi rokonok, barátok.

Nem lesz csoportos házasságkötés

Idén 9. alkalommal rendeznék meg Gyömrőn, a Romantika Ünnepe Gyömrőn (RÜGY) keretében a Magyarországon egyedülállónak számító csoportos házasságkötést. Az esemény ötlete Gyenes Levente polgármestertől származik és rendkívül népszerűvé vált az elmúlt évek alatt.

Ha a szabályok engedik, jövőre újra megtartják az egyedülállónak számító csoportos házasságkötéseket Gyömrőn, amelyre az ország minden tájáról érkeznek párok (Fotó: Törökné Erika)

„Eddig minden évben 10-12 pár jelentkezett az ország különböző részeiből – idézi fel az emlékeket Törökné Erika szervező. „Idén is voltak érdeklődők, de el kellett utasítanunk őket. A járványhelyzet nem engedi meg, hogy olyan méltó módon lehessen megtartani ezt az eseményt, mint ahogy az megérdemelné. Ha lehet, jövőre újra várjuk a párokat!”

Nagy kiesés a fodrásznak, sminkesnek, körmösnek

A járvány előtt már az esküvőszervezés elején lefoglalták a szépségcsomagot a menyasszonyoknak. Most a legtöbben nem is jelentkeznek.

Csengery Beatrixhoz annyira ragaszkodott egy vendége, Alíz – még a járvány előtti időkben –, hogy magával vitte Abu Dhabiba, mert azt akarta, ő készítse el a menyasszonyi sminket és frizurát (Fotó: Csengery Beatrix)

„Idén hétből három menyasszony otthon csinálta meg a frizuráját és a sminkjét, sajnos sokan nem igénylik a munkánkat” – mesél tapasztalatairól Csengery Beatrix smink- és fodrászmester. „Aki viszont pótló időpontot kap, hirtelen és szinte azonnal akar jönni. Segítek, akinek tudok, most azt vállalom el, aki előbb felhív, a bizonytalanra én sem várhatok.”

Fotó: Csengery Beatrix

Most nem igénylik a menyasszonyok az extravagáns műkörmöket

Barsi Mónika műkörmös is azt tapasztalja, hogy idén lemondanak az extravagáns és látványos műkörmökről az arák.

Ehhez hasonló esküvői körmöket inkább csak nagy eskvüvőkre kérnek a menyasszonyok. Fotó: Barsi Mónika

Kell a vészforgatókönyv

Horváth Szilárd ceremóniamester szerint most a legokosabb, s ő is minden házasulót arra biztat, foglalja szerződésbe, hogy vis maior esetén visszajár a pénz.

„A 2021-es naptárom már tele van” – újságolta a ceremóniamester a -nak. Sok pár már 3-4-szer időpontot változtatott. Van, aki már 2019-ben elkezdte szervezni az esküvőjét és már a gyermektervezésnél tartanak, de még mindig újabb időpontjuk van. A szervezés nem egyszerű, össze kell hangolni a különböző szolgáltatókat: zenészt, fotóst, éttermet, és mivel idén mindenkinek sokkal több a megrendelése az elmaradt esküvők miatt, ez most sokkal nehezebb.”

A szakmabeliek szerint a helyszín fogja meghatározni a szabályokat, de
egyelőre nem jött ki ezzel kapcsolatos kormányrendelet. Pillanatnyilag az a szabály, hogy a házasságkötésnél kizárólag a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók, a tanúk, a szülők, nagyszülők, a testvérek és a házasulók gyermekei lehetnek jelen.

„Aki most dönt úgy, hogy házasodni szeretne, kevés eséllyel tudja idén nyárra megszervezni, annyi a halasztott időpont. Viszont, aki szeretne a közeljövőben lagzit tartani, azoknak az év végi, vagy a 2022-es esztendő első hónapjait javaslom. Felejthetetlen tud lenni ősszel, vagy télen is egy esküvő” – véli a ceremóniamester.

A kedvező támogatások is befolyásolják a nagy nap dátumát

Dassi Máté és Varga Andrea egy éve döntötték el, hogy egybekelnek. Eszükbe sem jutott, hogy lemondjanak az esküvőjükről a Covid miatt.

Dassi Máténak és Varga Andreának szerencséje volt, pont az esküvőjük napján nyitottak a teraszok, így egy ötlettől vezérelve beültek egy kerthelyiségbe. A nászutat azonban elhalasztották (Fotó: Dassi Máté és Varga Andrea)

„Úgy voltunk vele, bárhogy is lesz, majd alkalmazkodunk hozzá” – mondja Máté. Mivel meghitt családi esküvőben gondolkoztak, nem okozott gondot, hogy nem hívhatnak sok vendéget. Lakásvásárlási terveik azonban befolyásolták az esküvő dátumát, márciusban bejelentkeztek a házasságkötésre és múlt szombaton kimondták a boldogító igent egy kisvárosi házasságkötőben. Ott kaptak leghamarabb időpontot.

Házhoz kérik az esküvői menüt

Tavaly a vírus ellenére is csak néhányan mondták vissza a foglalásukat a gyömrői Old Negresco Étteremben, ami tóparti fekvése miatt közkedvelt romantikus esküvői helyszín. Idén egyelőre kevés pár mert foglalni, jövőre azonban már vannak lekötött hétvégék.

Fotó: Győri Emese

„Egyelőre újabb szigorításoktól tartanak. Aki nagy násznéppel tervezett, az most vagy szűk körben tartja meg az esküvőjét nálunk, vagy házhoz kéri az esküvői menüt. Sok helyről halljuk, hogy a szolgáltató nem ad vissza foglalót. Nálunk viszont, ha nem az átfoglalás mellett döntenek, egy az egyben visszakapják a pénzüket – tájékoztatta lapunkat Győri Emese, az étterem üzletvezetője.

Miniesküvő lett a divat

Az anyakönyvvezető is csúcsforgalomra számít, szerinte ismét divatba jött a házasság.

Szakács Ildikó anyakönyvvezető (Fotó: Szakács Ildikó)

„A járvány azért hozott változásokat, például többen teszik hétköznapra az esküvőt, hiszen úgysem lehet nagy lagzit tartani, a szűk rokonság megoldja szabadsággal” – mondja Szakács Ildikó. „Most miniesküvők vannak, persze ezek is lehetnek meghittek. A maszk sajnos sokat elvesz a szertartás varázsából, nincs meg a mimikai visszacsatolás. Amikor a pár rám mosolyog, tudom, hogy megtaláltam a megfelelő szavakat, elértem a szívükhöz.”

Nyár végén, ősszel lesz a dömping

Romanov Vivien Anni fotós egy-két évvel előre bonyolítja az esküvői foglalásokat, ezért az első hullámban még nem érezte meg annyira a lemondásokat.

Romanov Vivien Anni fotós (Fotó: Seres Zsolt)

„Akkor még nem tudtuk, mire számíthatunk, de az idei lekötéseken meglátszik, hogy az emberek nem mernek tervezni, vagy ha igen, akkor inkább nyár végére és őszre. Nagyon sok tavalyi megrendelés átkerült erre az évre. Sokan elálltak a nagy esküvőtől és csak polgári szertartást tartottak. Náluk még később lehet egyházi esküvő, lagzival.”

Most mindent bepótolnak a szerelmesek, van, aki negyedszer fut neki

V. Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke szerint a tavalyi év annyiból volt jobb, hogy az esküvők 60-70 százalékban már meg voltak szervezve és a nyár viszonylag szabad volt, a tavasszal, kora nyáron elmaradt esküvőket megtartották ősszel. Idén sokan bele se vágtak a szervezésbe a bizonytalanság miatt vagy csak most kezdenek kapkodni, hogy megkezdődött a lazítás.

Fotó: Shutterstock

„Nincsen lakodalom, a kis esküvőkhöz nem vesznek igénybe sok szolgáltatást” – mondja az egyesület elnöke. „Folyamatosan tárgyalunk az operatív törzzsel, hogy első kézből, hitelesen és gyorsan tájékoztathassuk tagjainkat és az esküvőre készülőket.”

A szakember azt javasolja, aki mégis nagy esküvőt tervez, tartson talonban egy B-tervet az időpontra nézve és lehetőleg írásban szerződjön, mert változhatnak az árak és a teljesítési határidők.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?