INSIDER

Elképesztő fordulat: esővel és havazással csap le a hidegfront

Péntekre virradó éjszaka hidegfront érkezik, csapadékzónájából az eső mellett havas eső és hó is hullhat.
  • Szerző: Ripost

Péntekre virradó éjszaka hidegfront érkezik, csapadékzónájából az eső mellett havas eső és hó is hullhat, de megmaradó hórétegre csak az Északi-középhegység magasabban fekvő területein (400-500 m felett) lehet számítani.

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délutántól már szakadozottabb lehet a felhőzet, majd estétől észak felől határozott felhőzetcsökkenés kezdődik. Főként a nap első felében várható több helyen csapadék, amely délutánra, estére egyre inkább az ország déli és középső részeire korlátozódik. Az eső, zápor mellett elsősorban a magasabb hegyekben, valamint az északkeleti vidékeken havas eső, havazás is előfordulhat.

Fotó: Pixabay

Az északnyugatira forduló szelet nagy területen kísérik élénk, főleg az Észak-Dunántúlon erős, a Bakonyban és a Balaton környékén viharos lökések is. A legmagasabb nappali hőmérséklet az északi megyékben általában 3 és 8, másutt 8 és 13 fok között várható, az északi megyékben a nap első felében áll be a maximum – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton a hidegfront felhőzete hajnalra dél felé elhagyja az országot. Sok napsütésben lesz részünk, de napközben gomolyfelhők képződnek. Számottevő csapadék nem valószínű, inkább csak keleten, északkeleten fordulhat elő egy-egy futó zápor, hózápor. Az északi, északnyugati szelet kezdetben helyenként erős lökések kísérik, délután már mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 8 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?