Létrehozva: 2019.06.17.

Ettől leizzadsz: ennyit kell várni egy klímaszerelőre

Nemcsak a forróságtól, hanem a tehetetlen dühtõl is izzadnak azok az emberek, akik most, a hõségriadós napokban vásároltak klímaberendezést. Hiába van meg a szerkezet, nincs aki beszerelje. Máris eláruljuk, mennyit kell várni a szakemberekre!

„Tud valaki ajánlani egy jó klímaszerelőt? Főleg olyat, akire nem kell várni?” Különféle internetes csoportokban ez most a slágerkérdés. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen berobbant a nyár, mindenki klímát szerelne. A hirtelen megnövekedett kereslet miatt nagy a várakozási idő. A %Ripost% véletlenszerűen felhívott néhány, klíma szereléssel foglalkozó céget. Kiderült, hogy legkorábban két hét múlva tudna kijönni az egyik társaság embere, ám ők sem ígérték biztosra. A többi minimum 3-4 hetes várakozási időről beszélt.

Mint a boltosoktól megtudtuk, nagyon kevesen vásárolják meg a kiválasztott készüléket év elején vagy még a télen, s még kevesebben szereltetik be azt a szezonon kívül. Így minden évben az első melegebb nyári napokban roham van a klímaszerelőknél. Csak azok lépnek időben, akiknek előző évben nem sikerült. A boltban sem vehet mindenki klímaberendezést, 2015 óta ugyanis létezik egy olyan szabály, mint a gázkazán beszereléseknél: a kereskedők csak annak adhatnak el új klímaberendezést, akik a megfelelő jogosítvánnyal rendelkező, a beszerelést elvállaló szakember pecsétes nyilatkozatát fel tudják mutatni.

A legcélszerűbb tehát olyan céget választani, akik árusítják is a berendezést és szerelést is vállalnak. 

„Nekünk is az a tapasztalatunk, hogy sokan akkor szeretnének klímát szereltetni, amikor beköszönt a jó idő. Mivel a szerelői kapacitások korlátozottak, ezért nem ritka, hogy akár két hónapot is kell várni" – mondta a %Ripost%-nak Varga Ivett, az E-ON  kommunikációs szakreferense.

„Nálunk jelenleg a szerződéskötést követően 1,5 hét az átlagos átfutási idő. Tehát ennyi idő telik el a szerződés aláírásától addig, amíg az ügyfélnek működő klímaberendezése van." Hozzátette: előfordulhat, hogy tartós kánikulában, a növekedő megkeresések miatt ez náluk is tolódni fog, de szerződésekben az E.ON maximum 30 napon belüli telepítést vállal.

Bár az elkövetkezendő néhány napban nem tér vissza a 35-37 fok, az Időkép.hu előrejelzése szerint hétvégére már újra 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, így még most is megéri klímaberendezést vásárolni.

Mennyibe kerül a klíma?

Klíma szerelés előtt érdemes helyszíni felmérést kérni a szakemberektől, mert minden helyiség más. A legolcsóbb berendezést 65 ezer forintért árulják. A készülékek ára átlagosan 65-100 ezer forint között mozog. Sok az olyan cég, amelyik beszerelést is vállal, ha nála vásárolunk. Az erre szakosodott társaságok átlagosan 50-60 ezer forintért vállalják egy egység beszerelését. Az ár attól is függ, hogy hány méter cső szükséges a telepítéshez. Ezen felül évente ajánlatos tisztíttatni a berendezést, ami nagyjából tízezer forintba kerül.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újrajátszhatják a vasárnapi el Clásicót

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 23.: a Szűz jól teszi, ha kételkedik, a Mérleg ügyes

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét