Létrehozva: 2019.12.29.

Exkluzív interjú a NASA-nak dolgozó magyar tudóssal

Magyarországon tölti az ünnepeket dr. Ari Csilla neurobiológus, az a magyar tudós, aki részt vett az amerikai űrhajósok víz alatti kiképzésében, és 9 napot töltött velük az óceán fenekén júniusban. Vele érkezett és előadást is tartott Budapesten a férje, dr. Dominic D’Agostino, aki szintén a Dél-Florida Egyetem professzora. Munkatársunk Budapesten találkozott velük, Ari Csilla exkluzív interjút adott a Ripostnak.

Ripost: – Ön a NASA szakértőjeként részt vett a NEEMO 23 expedícióban, két űrhajósnővel, Samantha Cristoforettivel, Jessica Watkins­szal és egy tengerbiológus professzorral, Shirley Pomponival együtt 9 napig élt az óceán mélyén lévő, űrhajós körülményeket szimuláló bázison, ahol számos kísérletet végeztek el. Lehet már tudni valamit az eredményekről?

Dr. Ari Csilla: – Még mindig vannak adatok, amikre várunk, folyamatban van a kiértékelés. Azt remélem, január végére minden összeáll, és nekiláthatok a tanulmányok elkészítésének. Az eredményeket egymással összefüggésben is analizáljuk és tanulmányokban, konferenciá­kon, előadásokon fogjuk ismertetni. A hivatalos jelentés elkészülése előtt nem tudom a végeredményt megosztani.

 

Ripost: – Mégis, mi az, amit vizsgáltak, és mondana legalább példát arra, milyen meglepő új felfedezéseket tettek?

Fotó: Ari Csilla

Dr. Ari Csilla: – Nagyon fontos tudni, hogy milyen stressznek, fizikai és szellemi, mentális igénybevételnek lehet kitenni az űrhajósokat, és mindez hogyan hat rájuk. Ezt jól fel kell mérni például a feladataik meghatározásához. Az óceán fenekén tett szimulált űrsétáink előtt és azt követően többször mértük például a reakcióidőt, a memóriát, a rizikóvállalási hajlandóságot és más funkciókat. Néha egészen más eredmények jöttek ki, mint amire számítottunk. Például a részeredmények azt mutatják, a nagy nyomás hatására megváltozik az ízérzékelés: az édeset ugyanúgy éreztük, de a sós és a keserű ízt sokkal kevésbé. Ezt figyelembe kell majd venni az űrhajósok táplálékának összeállításakor. Vagy például mindenki azt várta, hogy a küldetés során veszítünk a súlyunkból, de nem volt jelentős súlycsökkenés, dacára annak, hogy fizikailag megerőltető volt a munka és nem kívántuk az ételt. Érdekes, hogy a férjem, aki két évvel ezelőtt vett részt NEEMO-küldetésben, mást tapasztalt: a férfiak éhesek voltak, többet ettek, mégis többet fogytak ugyanazon körülmények között. Ez rávilágít arra, hogy a férfi és a női szervezet nem egyformán reagál ilyen extrém körülményekre, de ezt még nagyobb részletességgel kell tovább vizsgálnunk.

 

Ripost: – Bizonyára hallott arról, hogy Magyarország is tervbe vette: ismét küld űrhajóst az űrbe. Önnek mi a véleménye?

Fotó: Ari Csilla

Dr. Ari Csilla: – Az emberiség következő évtizedeit meghatározza az űrkutatás, és amelyik ország ebben nem vesz részt, az óhatatlanul lemarad. Nagyon örülök, hogy Magyarország is bekapcsolódik ebbe a nemzetközi munkába, és biztos, hogy a hazai tudósoknak is vannak olyan kérdéseik, amelyeket az űrben végzett kísérletekkel lehet megválaszolni. Örülök, ha a magyarokat is képviseli majd egy űrhajós!

 

Ripost: – Önt még nem keresték meg, hogy vegyen részt a magyar űrhajós kiválasztásában és felkészítésében?

Dr. Ari Csilla: – Nem, de ha van ilyen igény és más munkáim lehetővé teszik, szívesen segítek.

 

Ripost: – Férjével az egyetemen is együtt dolgoznak. A közös munka nem megy a házasság rovására?

Dr. Ari Csilla: – Megvan az az árnyoldala, hogy a szabadidőnkben is jelen van a munka, sosem kapcsolunk ki egészen, de az az előnye is, hogy közös az érdeklődésünk, jól értjük és kiegészítjük egymást. Az egyetemen nem szoros közelségben dolgozunk, a férjem oktat, én kutatásokat vezetek, így van mit este otthon megbeszélni. Van viszont egy közös, kutatásokkal foglalkozó cégünk is, amiben támogatjuk egymást.

 

Ripost: – Mi a következő nagy feladat, folytatódik a NEEMO-­program?

Dr. Ari Csilla: – Folytatódik, és most írtam alá egy szerződést közös munkáról a DARPA-val, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik, kutatásokért felelős részlegével. Ennek keretében jövőre négy hónapot dolgozom majd Hawaiin, az ottani szimulált űrállomáson. A résztvevők egy hónapot töltenek majd el szimulált űrbéli körülmények között, ennek során vizsgáljuk őket. Ennek azért is külön örülök, mert a Big Island egyúttal az ördögráják legjobb élőhelye, így folytathatom ezeknek a különleges állatoknak a kutatását is, ha alkalmam adódik.

 

Ripost: – Mit talál olyan érdekesnek az ördögrájákban?

Dr. Ari Csilla: – Nekik van a legnagyobb agyuk az eddig vizsgált halfajok közül, érdekel, hogy miért. Az evolúció nem ismeri a véletleneket, ezért az ördögráják viselkedésének és agyának a tanulmányozása fontos következtetésekre adhat módot.

Imádja Magyarországot az amerikai professzor Ari Csilla férje, dr. Dominic D’Agostino nem először jár Magyarországon. „Eddig az én családomnál ünnepeltünk, idén viszont Csilla családját látogattuk meg. Először töltöttük a karácsonyt Magyarországon, és el vagyok bűvölve attól a hangulattól, amiben itt részünk van. Gyönyörűek a karácsonyi vásárok, a díszkivilágítás, fantasztikus ételeket, sülteket készítenek, az emberek kedvesek, vendégszeretők. A magyar nyelv is hangzatos, beszélni ugyan csak egy-két szót tudok, de egypár szót megértek” – mondta Dominic D’Agostino. A házaspár a szilvesztert is Magyarországon tölti.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: szakított a TV2 két sztárja

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

hirtv.hu

A hídpénzbotrányról kérdezték, majd lehülyézte az újságírókat Déri Tibor + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

travelo.hu

Különleges lakóval bővült a budapesti állatkert

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Még több riasztást kapott az ország, erre az időjárásra senki nem számított!

INSIDER

Dől a füst: felcsaptak a lángok Budapesten, kigyulladt egy tízemeletes

INSIDER

A fagyok is visszatérhetnek: drasztikus lehűléssel ér véget az áprilisi nyár

INSIDER

Borzalom Kiskunhalason: lángoló ruhában ült az ágyán a nyugdíjas asztalos, döbbenet, hogyan mentették meg az életét