INSIDER

Ez a hatalmas állat várja a vadászati világkiállítás látogatóit

Egy hatalmas csodaszarvas száján keresztül léphetnek be a látogatók, a szombaton kezdődő, „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra.
  • Szerző: Ripost

Több mint egy évig dolgozott Szőke Gábor Miklós szobrászművész és csapata azon a szarvasszobron, ami a bejáratnál várja a látogatókat, akik a szarvas száján keresztül léphetnek be a holnap, vagyis szeptember 25-én kezdődő vadászati világkiállításra.

Fotó: Ripost

A szobor elkészítéséhez 10 tonna elhullajtott agancsot használtak fel, 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanilyen széles. A hatalmas szobor elemeit éjszaka, három trélerrel szállították a helyszínre és ott nyerte el végleges formáját.

Fotó: Ripost

„A Totem nevet adtam az alkotásnak, azért van pont kilenc ága, mert a Csodaszarvas legendához nyúltam vissza” – nyilatkozta a művész a 7-nek. „Múlt év májusában kezdtük el a munkát, csak a váz statikai tervezése hetekig tartott. A legnagyobb kihívás az volt, hogy azt a formát, amit kitaláltam, elbírja a váz. A rozsdamentes acélváz több mint húsz tonna, ehhez jön még a 10 tonna dám-, gím-, és őzagancs. Gyakorlatilag ez a lenyomata Magyarország szarvasállományának.”

Fotó: Ripost

Magyarországon évente nagyjából 100 tonna hullajtott agancs keletkezik, ebből adtak 5 tonnát az erdőgazdaságok, másik öt tonnát pedig a vadásztársaságok a Totem szobor elkészítéséhez. Ezeket az agancsokat az állatok elhullajtották az agancsváltás idején, a hullajtott agancs pedig a vadászatra jogosultak tulajdona.

A szobor a világkiállítás után Keszthelyre kerül, a Festetics kastély és a Vadászati Múzeum közötti területen állítják fel.

A művész készítette a világ legnagyobb madárszobrát

A 37 éves Szőke Gábor Miklós világhírű művész, övé a világ legnagyobb madárszobra, az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtt felállított hatalmas sólyomszobor. A műalkotás Georgia állam egyik turisztikai látványossága, sokan a szabadság szimbólumaként emlegetik. De ő jegyzi a Groupama Aréna előtt álló Fradi-sast is. Különleges „deszkaállatai” először a Fővárosi Állat- és Növénykertben voltak láthatók, de a 2017-es vizes világbajnokságon és a Sziget Fesztiválon, Budapest közterületein is megjelentek rendhagyó szobrai. Kazincbarcikán pedig a város címerállatait: az unikornist és az oroszlánt formálta meg, és a Fő téren kapott helyet a sárkányszobra. Legutóbb a Bozsik Stadion előtt avatták fel szobrát, az Aranyoroszlánt.

Ha további érdekességeket olvasnál a vadászati világkiállításról, illetve egyéb megdöbbentő és érdekes dolgokról, keresd a 7 szeptember 21-én megjelent számát az újságosoknál, illetve az egyéb árusítóhelyeken!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?