INSIDER

Ez a rákkeltő anyag bekerülhet a szervezetünkbe

Kimondta a bíróság Amerikában, hogy rákkeltő a glifozát tartalmú gyomirtó, ami Magyarországon is engedélyezett, az Európai Unióban 2022-ig maradhat használatban. Most glifozátértékelő bizottság alakult, amiben magyar szakemberek is dolgoznak.
  • Szerző: Ripost

Másodszor veszített pert Amerikában a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó gyártója.

A bíróság kimondta: egy amerikai férfi rákbetegségének kialakulásában jelentős szerepet játszott a szer, és a gyártó – a Monsanto, amit tavaly megvett a Bayer – mulasztott, amikor a vevőket nem tájékoztatta a kockázatról.

Az amerikai sajtó szerint már több mint 11 ezer per van emiatt a cég ellen, a pereskedők nagy része kertész vagy tájrendező.

Glifozát tartalmú szert nálunk is lehet kapni, a magyar nyelvű tájékoztatóban sem szerepel az, hogy rákkeltő hatású.

„Sajnos mindannyiunk szervezetében kimutatható a szer, benne van a kenyérben, a sörben, a borban. A magyar talaj is erősen szennyezett, használják ezeket a készítményeket gyomirtásra parkokban, vasúti töltéseken és akár óvodákban, sőt nemzeti parkokban is"

– mondta el a %Ripos%t-nak  Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonban a kérdésére azt válaszolta, hogy a jelenlegi tudományos eredmények alapján a glifozát nem rákkeltő, és megerősítette több egészségügyi és élelmiszerbiztonsági nemzetközi hatóság.

„Az amúgy meglehetősen szigorú eljárást folytató európai hatóságok semmilyen bizonyítékot nem találtak a rákkeltő hatásra vonatkozóan"

– írja a Nébih.

A Magyarországon kapható glifozát készítmények címkéin fel vannak tüntetve a szükséges figyelmeztetések, például, hogy „gyermekektől elzárva tartandó”, „a termék használata közben tilos enni, inni vagy dohányozni.”

A Nébih rámutatott: az amerikai bíróság egy konkrét ügyben döntött, ami tudományos értelemben nem bizonyíték.

Most Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország képviselői megállapodtak abban, hogy ismét megvizsgálják a glifozátot, és közösen végzik el az értékelő munkát.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?