INSIDER

Tényleg összeomlott az oltási rendszer? Mutatjuk a valóságot!

Egy technikai hiba csúszott a hétvégi, tömeges oltások megszervezésébe a napokban, ezt a hírt pedig sokan úgy próbálták beállítani, hogy a rendszer „teljesen összeomlott.” Most pedig megmutatjuk, mi a valóság!
  • Szerző: Ripost

Egy sajnálatos technikai probléma miatt át kellett variálni a hétvégi oltási rendszert: többen hibásan kaptak meg behívó SMS-eket, főként azok, akiket az AstraZeneca oltásra invitáltak volna. Futótűzként el is terjedt a hír: összeomlott hazánkban a teljes oltási rendszer. Ezzel szemben a valóság az, hogy ez a hiba csupán ezt a hétvégét érintette, ráadásul az összes többi oltóanyaggal az ország számos pontján zavartalanul zajlanak ezekben a percekben is az oltások:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Valóban összeomlott az oltási rendszer?

Zalaegerszeg, 2021. március 6.
Anfer Kristóf ápoló beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy páciensnek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. március 6-án.
MTI/Varga György

Az MTI fotósai bejárták az ország több városát, és az ott lévő oltópontokat: így mutatunk oltást Zalaegerszegről (fent) és Veszprémből:

Valóban összeomlott az oltási rendszer?

Veszprém, 2021. március 6.
Hóbor Ágnes orvos beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy idõs nõnek a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház oltópontján 2021. március 6-án.
MTI/Máthé Zoltán

De hasonlóan jó ütemben zajlott az oltás pl. Orosházán:

Valóban összeomlott az oltási rendszer?

Orosháza, 2021. március 6.
Takács Zsuzsanna belgyógyász (j) beolt egy idõs nõt a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinájával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelõintézet oltópontján 2021. március 6-án.
MTI/Rosta Tibor

Valamint Budapesten is jól halad:

Valóban összeomlott az oltási terv?

Budapest, 2021. március 6.
Az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni vakcinájával olt be egy pácienst Balogh László, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelõ otoneurológus fõorvosa a kórház oltópontján 2021. március 6-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A főként ellenzéki pártok által kreált rémhírre a Fidesz is reagált:

„Az oltás nem állt le, ezen a hétvégén több mint százezer embert oltanak be. Vasárnap estére a beoltottak száma Magyarországon meghaladja majd az egymilliót.” – hangsúlyozták.

Hozzátették: a baloldali pártok mindent megtesznek azért, hogy lebeszéljék, elbizonytalanítsák az embereket a védőoltástól, pedig a védőoltás a leghatásosabb fegyver most a vírus ellen. Azt is bevallották, hogy azért teszik ezt, mert szerintük minél jobban elhúzódik a járvány, minél több a beteg és a halott, nekik annál nagyobb esélyük van a hatalomra.

Valóban összeomlott az oltási terv?

Zalaegerszeg, 2021. március 6.
Anfer Kristóf ápoló beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy páciensnek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2021. március 6-án.
MTI/Varga György

Hangsúlyozták: magyar oltási program példaértékű Európában. Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, hamarosan átlépi az egymilliót a beoltottak száma, ami a jól szervezett, ütemes oltásnak és annak köszönhető, hogy számos uniós tagállammal ellentétben nem csak három, hanem már öt vakcinával lehet oltani az országban.

Szlávik szerint közel a vége

Szlávik János, a Dél-pesti kórház infektológusa szerint ha megfelelő ütemben érkeznek Magyarországra az oltóanyagok, akkor néhány hónapon belül elérhető a 25 százalékos átoltottsági arány, ami már a járványt meg tudja fékezni – hangsúlyozta. Szlávik János az oltások közti különbségekről szólva kifejtette: nem mindegyiket lehet bizonyos életkorok alatt, vagy felett beadni, valamelyiket hosszabb vagy rövidebb idő után ismételni kell, azonban „mindegyiknek megfelelő a hatékonysága”. Mindegyik alkalmas arra, hogy szinte száz százalékban megakadályozza a súlyos esetek kialakulását és a kórházba kerülést a beadás után két-három héttel – mutatott rá.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?