INSIDER

Ez az oka, hogy csak vidéken adnak ingyen télikabátot

Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet – szól a szabadfogas-mozgalom jelmondata. A hideg beálltával idén is országszerte tesznek ki meleg kabátokat rászorulóknak – csak éppen a fővárosban nem. Máris eláruljuk, hogy miért.
  • Szerző: Ripost

Budapestről indult 2017 januárjában a szabadfogas-mozgalom. A rendkívül hideg napokon először a színházak csatlakoztak az akcióhoz, és egyre több helyre került ki fogas, amire bárki felakaszthatta megunt, de még jó állapotban lévő télikabátját, és bárki el is vehetett egyet, ha fázott és nem volt meleg holmija. A kezdeményezés gyorsan országossá nőtte ki magát, egyre többen csatlakoznak a jótékony akcióhoz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Polgári főterén egy pavilont alakítottak ki erre a célra. Vésztőn és Szegeden a könyvtár előtt gyűjtik a kabátokat. A Velencei-tónál a nagycsaládosok egyesülete szervez kabátgyűjtést, Komáromban pedig a Jókai téren kezdtek kabátokat gyűjteni magánszemélyek.

Nagyon jól működik, pár óra alatt megteltek a fogasok, sokan hoztak téli ruhát és kabátot a Jókai térre

– mondták el a -nak a kezdeményezők.

Fotó: Ripost

Megtudtuk: minden esetben az utcára, jól látható helyre teszik ki az elvihető kabátokat, hogy az arra rászorulók könnyen hozzáférhessenek. Ugyanakkor az is fontos, hogy a szervezők valamennyire szemmel tarthassák a ruhákat, nehogy viszonteladók csapjanak le a felajánlásokra. Sok helyen éjszakára nem is hagyják kint az adományokat.

Néhány éve már volt hasonló program Balatonfűzfőn, idén én kezdeményeztem ezt a mozgalmat

– mondta el a -nak Gál Andrea balatonfűzfői képviselő.

„Szociális ügyekkel is foglalkozom, és az a tapasztalatom, hogy nagyon sok rászoruló inkább fázik, de nem kér. A művelődési ház előtt, esőtől védett helyen vannak a kabátok, ha valaki szégyelli elvenni, az este is megteheti, senki nem fogja megszólítani vagy megszólni” – magyarázta a képviselő. Hozzátette: szívesen segítenek az emberek, nagyon sok felajánlás érkezett már az első napon.

Fotó: Ripost

Érdekes módon Budapesten elhalt a kezdeményezés, pedig 2017-ben itt volt a legtöbb „szabad fogas”, és a fővárosban él a legtöbb hajléktalan. Annak idején nagy botrányt kavart, hogy a Vígszínház elől jól öltözött emberek zsákszámra vitték el a kirakott kabátokat, feltehetően azért, hogy azután pénzért árusítsák. Lapunknak többen is elmondták: éppen azért nem kezdeményeznek Budapesten szabadfogas-akciót, mert attól tartanak, hogy „szabad fogas” helyett „szabad rablás” lesz belőle, márpedig nem a használtruha-kereskedők érdekében szeretnének jótékonykodni. Így a fővárosi rászorulók a Vöröskereszthez, a Máltai Szeretetszolgálathoz vagy más karitatív szervezethez tudnak fordulni, sokan oda ajándékoznak kabátot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?