INSIDER

Ez Győrfi Pál őszinte véleménye a koronavírus elleni vakcináról

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem csak a vakcináról, de a jövő évi járványhelyzetről is szót ejtett.
  • Szerző: Ripost

Győrfi Pál a járványhelyzet alatt minden magyar számár ismert lett. Így egyáltalán nem csoda, hogy a véleményére sokan kíváncsiak a járványhelyzet alakulásával, a védelmi intézkedéssekkel vagy éppen a vakcinával kapcsolatban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Bors oldala felkereste az országos mentőszolgálat szóvivőjét, hogy árulta el: mit vár járványügyi szempontból 2021-ben?

„Én nem vagyok infektológus, ráadásul jóslással sem foglalkozom; ugyanakkor bizakodó vagyok, hogy a következő évben már nem szükségszerű, hogy a koronavírus határozza meg az életünket. Mivel a védőoltás kapujában állunk” – mondta Győrfi, aki a védőoltással kapcsolatban is elárulta álláspontját.

 

Győrfi Pál
Fotó: Bors

„Mindig elképedtem, amikor egy társaságban vagy az interneten valaki azt bizonygatta, hogy ő nem adatná be a védőoltást, mert biztos chipet ültetnek bele vagy meg akarják mérgezni. Elképesztő ostobaságok. A védőoltásokkal kapcsolatban azt is látni kell, hogy azzal, hogy valaki be­adat magának egy oltást, nemcsak saját magát, hanem a környezetét is óvja. A következő hetekben fontos feladatunk lesz eloszlatni a kételyeket, és felülírni azokat a felelőtlen véleményformálókat, akik álhírekkel és téves információkkal bizonytalanítják el az embereket. A vakcina megalkotása és a gyógyítás az orvosok dolga, a miénk – kommunikációs szakembereké – pedig az, hogy megértessük az emberekkel, hogy a Magyarországon engedélye­zett vakcina garantáltan hatékony és a biztonságos, és hogy mennyire fontos egyéni és közösségi érdek az oltás felvétele” – tette hozzá a mentős szóvivő, aki már nagyon várja, hogy maga is megkaphassa a koronavírus elleni vakcinát.

Azonban, hogy mikor térhetünk vissza a normális, eddig megszokott életünkhöz és dobhatjuk el a szájmaszkot, az még kérdéses. A védőoltások tömeges beadatásával lényegesen csökkenni fog a betegek száma, de azért egyik pillanatról a másikra nem fog eltűnni a vírus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?