INSIDER

Ez valakinek fájni fog! Rekord kokainszállítmányt foglaltak le Romániában

Az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogásáról, lefoglalásáról számoltak be a román hatóságok kedden.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Felborult bárkában találták meg azt az egy tonna kokaint, amit végül a Román hatóságok lefoglaltak - közölte az MTI. A hatalmas mennyiségű drogot - amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székhelyén rendezett sajtóértekezleten az újságíróknak is bemutattak - egy felborult bárka körül találták meg pénteken a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ág térségében.

A román rendőrség kábítószer-ellenes részlegének vezetője elmondta:

egy furgonról leesett egy kilogrammos kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket, akik a jármű útvonalát rekonstruálva fedezték fel a Romániában bejegyzett, felborult vízi járművet.


    Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint a lefoglalt anyag 90 százalékos tisztaságú kokain, amelynek feketepiaci értékét a DIICOT főügyésze 300 millió euróra becsülte.
 

Vízi úton érkezett a hatalmas árú

A nyomozás során fény derült arra, hogy a kokain vélhetőleg vízi úton érkezett Dél-Amerikából, a csempészek pedig Nyugat-Európába akarták eljuttatni.

Az ügyben eddig két szerb állampolgárt vettek őrizetbe: egyikük egy nyerges vontatót vezetett Prahova megyében, a másik egy személygépkocsi utasaként jelentkezett kilépésre az egyik román-szerb közúti határátkelőnél.
 A bűnüldöző szervek vezetői elmondták:

az elkövetők között román állampolgárok is lehettek, mivel azonban a nyomozás még nem zárult le, az ügy további részleteit nem tárhatják a nyilvánosság elé.


    A román hatóságok eddigi legnagyobb, három évvel ezelőtti kábítószerfogása - csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása - is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt, addig pedig a 2009-ben ugyanott felfedezett több mint egy tonna kokain lefoglalása számított a legnagyobb kábítószerfogásnak az országban.

címkék:
És ezeket olvastad már?