Létrehozva: 2021.03.05.

Büszkék lehetünk: magyar felfedezések fékezhetik meg a járványt Európában

Nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet a Pécsi Tudományegyetem virológusai, akik egy már ismert orrspray vírusellenes hatásait bizonyították be. A szer a betegség kialakulását és súlyos lefolyását is képes megakadályozni. Mutatjuk, milyen más, magyar kutatásokra lehetünk még büszkék.

A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja annak reményében, hogy azok esetleg a vírus ellen jól felhasználhatóak. Ebbe a munkába kapcsolódtak most be magyar virológusok, akik szerepe később még kulcsfontosságú lehet. Élen járnak a magyar felfedezések – derül ki a Metropol összeállításából.

Orrspray lehet a megoldás a koronavírus ellen?

Egy osztrák biotechnológiai vállalat az elmúlt egy évben számos, már ismert készítményt, köztük például egy Magyarországon is kapható orrsprayt választott ki tesztelésre. A termék laboratóriumi vizsgálatait a dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték el. „Nagyon jól sikerültek a kísérletek, komoly antivirális hatást mutatott a szer, szinte nullára csökkent a vírus replikációképessége” – jelentette ki dr. Jakab Ferenc, aki a jövőbeni tervekről is beszámolt.

Klinikai vizsgálatokkal folytatódik a munka

„Mivel egy forgalomban lévő, engedélyezett szerről van szó, most a klinikai kipróbálási fázis következik, amit az osztrákok és a németek már megkezdtek. Mindez nem valósulhatott volna meg akkor, ha a Pécsi Tudományegyetem virológusai a laboratóriumi kísérleteket nem végzik el, és nem tudjuk igazolni a szer hatásosságát. Emellett a nemzetközi tapasztalatokra építve a klinikai vizsgálatokat hazánkban is szeretnénk megkezdeni” – közölte a professzor.

A Pécsi Egyetem laborja

A betegség kialakulását és súlyos lefolyását is meggátolhatja a szer

A klinikai vizsgálatok arra szolgálnak, hogy kiderüljön, az azelasztint tartalmazó orrspray valóban képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát. Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben ezek a vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

Lezárult a bamlanivimab kipróbálási szakasza

Nemrég befejeződött a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer kipróbálási szakasza. Mivel az eredmények pozitívak, több helyen is alkalmazni fogják, és több ezer adagot rendelnek belőle, mivel a járvány harmadik hulláma miatt egyre több betegnek lesz szüksége a kezelésre. A bamlanivimab egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített úgynevezett monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki.

Már tavaly zöld utat kapott a magyar favipiravir

Az Egis gyógyszergyártó vállalat még tavaly áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, ami az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) decemberben meg is kapta az engedélyt. A favipiravirnak rendkívül jó vírusölő hatása van, a szert külföldön is több helyen alkalmazták koronavírusos betegek kezelésénél. A tapasztalatok szerint a szokásos 11 napos lefolyás helyett a legtöbben 4-5 nap alatt átestek a betegségen.

 

A remdesivir csökkenti a halál kockázatát

A favipiravir mellett a remdesivir is egy olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott. Azok a páciensek, akik ezt a hatóanyagot kapták, rövidebb idő alatt gyógyultak meg és hamarabb hagyhatták el a kórházat, körükben alacsonyabb volt a halálozási arány is, mint azoknál, akik placebót kaptak. A remdesivirt itthon kombinált terápia részeként alkalmazzák, és még egy páciensnél sem tapasztaltak súlyos szövődményt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Két havi nyugdíjat talált egy zacskóban Mária, elképesztő dolgot tett

INSIDER

Nagyon olcsó poggyászokkal trükköznek az agyafúrt csalók: mutatjuk, hogyan cselezd ki őket!

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás