Létrehozva: 2020.01.10.

Ezek a magyar gyilkosok járnak rosszul a szigorítással

„Aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani” – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter, aki zéró toleranciát hirdetett az erőszakkal szemben. Ennek érdekében törvénymódosításokat kezdeményez, amiket az Országgyűlés tavasszal el is fogadhat. De kiket érinthet ez?

Varga Judit maga is három gyermek édesanyja, így különösen érzékenyen érintette, amikor Győrben egy apa megölte két gyermekét, majd magával is végzett. Az esetről a Ripost részletesen beszámolt: H. Gábor december 14-én megfojtotta 13 éves nevelt lányát és 10 éves kisfiát – legkisebb gyermekét, a hatéves kislányt életben hagyta -, majd felvágta az ereit és felakasztotta magát. A férfit nem sokkal korábban, szeptember 27-én bocsátották feltételesen szabadlábra. Korábban azért ítélték el, mert 2016 május 9-én éjszaka kalapáccsal támadt a feleségére, csaknem megölte őt gyermekeik szeme láttára.

Fotó: MTI

Az igazságügyi miniszter december 16-án teljeskörű vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, hibázott vagy mulasztott-e valaki. Kiderült: a bíróság annak ellenére engedte szabadon az erőszakos férfit, hogy azt mind az ügyészség, mind a büntetés-végrehajtás ellenezte. Az igazságügyi miniszter több intézkedést is tett a hasonló esetek megelőzésére, ezek egyike, hogy újraszabályozzák a feltételes szabadságra bocsátást, különösen azok esetében, akik mások életére törtek, akik veszélyesek lehetnek a társadalomra.

A mai jogszabályok szerint kérheti feltételes szabadságra bocsátását az, aki kitöltötte büntetése kétharmadát, ha visszaeső, akkor háromnegyedét. Amikor valakit életfogytig tartó fegyházra ítélnek, a bíró arról is rendelkezik, 25-40 év között hány év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Ha módosítják a jogszabályokat, életellenes, erőszakos bűncselekmények esetén ez a lehetőség várhatóan megszűnik, vagy csak a jelenlegieknél szigorúbb feltételek mellett lesz lehetséges.

„Az új szabályok kizárólag a törvénymódosítás után meghozott ítéletekre vonatkozhatnak” – vélekedik dr. Fridman Róbert ügyvéd. „Ha a bírósági ítéletben szerepel, hány év múlva bocsátható az elítélt feltételesen szabadságra, azt visszavonni nem lehet, meg kell vizsgálni a feltételesen szabadságra bocsátás lehetőségét. Más kérdés, hogy a jogszabályváltozás és a miniszter kezdeményezése nyomán változhat, szigorodhat az ítélkezési gyakorlat.”

Az ügyvéd szerint könnyen elképzelhető, hogy lényegében megszűnik majd a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége – vagy legalábbis jelentősen szigorodik – az életfogytiglanra ítéltek esetében, hiszen ezt a büntetést általában minősített emberölésért szabják ki.

Kit, milyen bűnözőket érinthetnek a változások? Bándy Kata gyilkosát, Péntek Lászlót 2013-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül. Neki így nem számít a tervezett módosítás. Számítana azonban Marian Cozma gyilkosainak, Raffael Sándort és Németh Győzőt ugyanis 18 év börtönre ítélték, ők jövőre szabadulhatnak, ahogy harmaduk társuk, a 13 év börtönre ítélt Sztojka Iván 2018-ban. Sztojkát sem kellett volna kiengedni: ahogy szabadult, prostitúcióra kényszerített egy nőt, tavaly visszakerült a rács mögé. Szintén 2021-ben szabadulhatna feltételesen Magda Marinko sorozatgyilkos. Mivel őt Szerbiában is elítélték, Magyarországról egyenesen a szerb börtönbe vezet majd az útja. Hamarosan szabadulhat viszont a Muki néven elhíresült K. András, Pénzes Henrietta gyilkosa. Mint emlékezetes: áldozatát egy fához kötözte és meggyújtotta. Egyszer már elutasították szabadlábra helyezési kérelmét. Az olaszliszkai lincselés elkövetői közül ifjabb Horváth Dezső jó magaviselete miatt már távozhatott a Szegedi Fegyház és Börtönből. A 15 év szabadságvesztésre ítélt harmadrendű vádlott, Szarka András viszont egyelőre hiába kérte, hogy bocsássák feltételes szabadságra.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin