Létrehozva: 2019.01.17.

Ezért dobják ki a multik az ételt a kukába

Hiába a jó szándék, az elhivatottság és a pozitív eredmények, mégis tonnaszám kerül a rászorulók helyett a kukába a megmaradt élelmiszer. A Ripost kiderítette: többek közt pénz- és emberhiány áll a háttérben.

Csak a jéghegy csúcsa az a több száz, emberi fogyasztásra alkalmas, mégis a Tesco kukájába került pékáru, amelyről egy vásárló fotója alapján a %Ripost% írt.

Kiderült, az évente keletkező 1,8 millió tonna élelmiszer-feleslegből mintegy 80-100 ezer tonna emberi fogyasztásra alkalmas menthető felesleg van, melynek jelenleg alig tizedét sikerül csak eljuttatni a rászorulókhoz. Lapunk úgy döntött, nem hagyja annyiban az élelmiszer-pazarlást, utánajár a témának!

 

Nem mindenki adakozik

A hazánkban felhalmozódó élelmiszer-felesleget a Magyar Élelmiszerbank Egyesület igyekszik eljuttatni a rászorulókhoz. A 2005-ben létrehozott non-profit szervezet gyártóktól és áruházaktól egyaránt ment élelmiszert. Utóbbi helyekről kerül ki a mentett élelmiszer 90 százaléka! Jelenleg négy áruházlánctól kapnak napi szinten rendszeresen élelmiszert: az Alditól, az Auchantól, a Metrótól és a Tescótól, s számos más kereskedővel és gyártóval dolgoznak az élelmiszermentésen.

„Sok céggel tárgyalunk, nem mindenhol járunk sikerrel”

 

– mondja a %Ripost%-nak Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. Ugyanakkor hamar kiderül, nemcsak az elutasítás okoz nehézséget, de az anyagi és emberi erőforráshiány is.

„Nonprofit szervezetként 13 alkalmazottal és negyven önkéntessel, valamint 350 partnerszervezettel igyekszünk lefedni az országot, ami komoly kihívás” – magyarázza a szakember.

 

Nehéz megfelelő segítőket találni

Bár a Magyar Élelmiszerbank Egyesülethez csatlakozó cégek készséggel ajánlják fel a felhalmozódó élelmiszer-felesleget, több területen is nehéz olyan civil, önkormányzati vagy éppen egyházi partnerszervezeteket találni, amelyek naponta, de legalább heti 5 alkalommal vállalják, hogy elszállítják, és a szigorú előírásoknak megfelelően raktározzák, valamint a rászorulókhoz eljuttatják a nem eladható, de emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereket.

Információink szerint akadt olyan terület, ahol hosszú hónapokon át hiába kerestek a feltételeknek megfelelő partnerszervezetet. Igaz, jó példa is akad. „Debrecenben az önkormányzat az élelmiszer raktározására alkalmas épületet, a szállításhoz pedig egy autót biztosított, s a Tesco is felajánlott egy kisteherautót a város élelmiszermentéséhez” – tájékoztatta lapunkat a Tesco Sajtóosztálya.

 

Mi jelenthet megoldást?

Bár a Magyar Élelmiszerbank bő egy évtized alatt elérte azt, hogy ma már éves szinten 300 ezer ember étkezését segíti, többségüket hetente többször is, további terveik vannak.

„Jelenleg 4 áruház lánccal dolgozunk, melyek önként csatlakoztak az Élelmiszerbank élelmiszermentő programjához. Bízunk benne, hogy más láncok esetében is így lesz, jelenleg az élelmiszermentő hálózatunk folyamatos bővítésén dolgozunk, azonban kapacitásunk nagyban függ a rendelkezésre álló forrásainktól. A pozitív motiváció, mint például a vállalatoknál az átadott termékek értékére vonatkozó adókedvezmény növelése segítheti ez élelmiszermentést, illetve az erre a területre fókuszáló esetleges állami források biztosítása tovább javíthatja az eredményeinket” – összegez Sczígel Andrea.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"