Létrehozva: 2019.10.18.

Ezért húzzák az időt a veronai busztragédia felelősei

Felkavarta az országot a hír, hogy elhunyt a hős tornatanár, Vígh György, aki több gyereket is kimentett, ám saját két gyermekét elvesztette a veronai busztragédiában. Ő már nem tudta kivárni a 2 és fél éve húzódó nyomozás végét és az igazságszolgáltatást.

Lassan már a 3. évfordulón emlékeznek a veronai busztragédia áldozataira, ám még mindig nem állapították meg hivatalosan, ki a felelős a balesetért – a buszsofőr és az olasz ügyvédek pedig húzzák az időt… . Pedig 2017. január 21-én valamiért balesetezett, és kiégett a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjainak busza az olasz A4-es autópályán, Verona közelében. Heten azonnal életüket vesztették, tízen pedig a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

A tragédia megrázta egész Magyarországot, a diákok emlékére nemzeti gyásznapot rendeltek el, és szigorították a gyerekeket szállító buszok működtetési szabályait.

Az olaszok 1 év múltán vádat emeltek

Az olasz hatóságok egy évvel később, 2018. márciusában fejezték be a vizsgálatot, az ügyészség pedig májusban emelt vádat gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt. Itthon halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt nyomoznak, ám az első gyanúsítottat csak 2018. december 14-én hallgatták ki. Ekkorra már javában tartott Olaszországban a büntetőper, melynek hat vádlottja van: a buszsofőr, illetve öt olasz mérnök, akik az autópálya biztonságáért felelnek. Ők még 1993-ban ellenőrizték a csomópont műszaki átadását. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akár 18 évet is kaphatnak.

Minden olasz vádlott 80-90 éves

„Négy tárgyalási nap volt eddig, és még mindig az ügy előkészítő szakaszában tartunk. Pedig abban bíztunk, hogy még 2019-ben ítélet születik, legalább Olaszországban” – árulta el Krizsány László, aki a lányát, Flórát veszítette el a balesetben.

„Az ügyvédek mindent bevetnek, hogy lassítsák az eljárást: amikor a bíró tovább haladna, mindig előkerül egy újabb beadvány. Ez nem csoda: hiszen a sofőrön kívül mindenki 80-90 éves a vádlottak padján. Néhány havonta van egy-egy ülés, így könnyen elképzelhető, hogy lesz olyan köztük, aki már nem éli meg az ítéletet.”

A magyar buszsofőr egy tárgyalásra sem ment el

A busz sofőrje, V. János nem jelent meg egy tárgyalási napon sem. Noha korábban elismerte, hogy ő vezette a buszt, most arra építi a védekezését, hogy mégis a már halott társa és egykori barátja ült a volán mögött.

„Nehéz úgy élni, hogy megtörténik az emberrel a legrosszabb, és a világ ugyanúgy halad tovább, hiába várod, nem vonnak senkit felelősségre – fogalmazta meg a veronai busztragédiával kapcsolatos érzéseit Krizsány László.

Verona, 2017. január 21.
Olasz tûzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diákok életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

”Nagyon várjuk, hogy az ügy végre Magyarországra kerüljön, és hogy elindulhasson a polgári kártérítési per is.„

Addig ugyanis, amíg Olaszországban nincs ítélet, a magyar buszsofőr ellen itthon nem idulhat bírósági eljárás, így a végtelenségig húzódhat a csaknem 3 éve történt tragédia ügye…

Sokat betegeskedett a hős tornatanár

Vígh György, a buszon ülő egyik tanár, aki a baleset után hősként mentette ki a diákokat, maga azonban két gyermekét veszítette el és súlyos sérüléseket szenvedett, már nem tudta megvárni a bűnösök felelősségre vonását. Kedden, 66 éves korában örökre elment. A pedagógus 3 hónapig lábadozott a baleset után, többé már nem tért vissza tanítani: nyugdíjba ment. Úgy tudjuk az utóbbi időben betegeskedett, ez vitte el. Bár a nyugdíjba vonulásakor a Szinyei Merse Pál Gimnázium örökös tanárává fogadta, dr. Neizer Zita megbízott intézményvezető arról tájékoztatta a Ripostot, hogy nem szerveznek neki külön megemlékezést. Az iskolára fekete zászlót függesztettek ki, a halálhírt közölték a diákokkal, és egy perces néma csenddel emlékeztek a hős testnevelőre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább