Létrehozva: 2019.01.08.

Ezért járják a hatóságok az aluljárókat

Járják az aluljárókat a hajléktalanokon segítõ diszpécserszolgálat munkatársai a kegyetlen hajnali hidegek miatt, de mi is megmenthetjük azzal az utcán alvók életét, ha hívjuk a szolgálatot! Sok aluljáróból eltûntek a fedél nélküliek, a Ripost szemtanúja volt a budapesti, Flórián téri aluljáró kiürítésének. Már megközelíti a 90 százalékot a hajléktalanszállók kihasználtsága - tudtuk meg. De van elég férõhely, itt az idõ bemenni!

„Itt is mínuszok vannak, kérem, menjenek be az intézménybe, ahol ellátják magukat! – Tényleg hideg van, biztos úr, lefagy a kezem, de már megszoktuk! – Nem jogszerű életvitelszerűen az utcán tartózkodni, ugye tudják! – Tudjuk, már szedelőzködünk, csak hagyjanak békén! Felmegyünk a felszínre!” – Ennek a meglepően békés hangvételű párbeszédnek voltunk fültanúi pénteken Budapesten, a Flórián téri aluljáróban, ahol még a -15 fokos hajnalok idején is mindig lakott néhány hajléktalan – eddig.

A jelenet egyik szereplője sem akart nyilatkozni, de név nélkül többen is elmondták: a hideg miatt több lakossági bejelentés is volt, emiatt érkeztek ki a rendőrök és a közterületfelügyelők. Több hajléktalan is megköszönte a rendőröknek, hogy ilyen kulturáltak, és azt mondták nekik, hogy felmennek a felszínre, mások viszont csak morogtak magukban, de ők is szedelőzködtek. Több fedél nélkülivel is beszéltünk utólag, ketten azt mondták, ők már nem is jönnek vissza, inkább bemennek egy szállóra, egyikük viszont azt mondta: ha elmennek a zsaruk, ő hamarosan „visszaköltözik”. De a hétvégén már nem lehetett látni a bőröndöket, takarókat: jó néhányszor arra jártunk, és nem láttunk „beköltözött” fedél nélkülieket a fagyos, szeles aluljáróban.

Ideje is bemenni a szállókra, hiszen életveszélyes a -10 fok alatti hőmérsékletben huzamosabb ideig kint lenni. A %Ripost% megtudta: ezekben a kemény időkben már eléri a 90 százalékot is a hajléktalanszállók kihasználtsága. A minisztérium adatai szerint karácsony környékén Budapesten 82 százalékos kihasználtsággal működtek a hajléktalanokat fogadó intézmények, országosan 84 százalékos volt a telítettség. A %Ripost% információi szerint október 15-e, a szigorítás hatályba lépése óta csaknem 1500-zal több ember ment be a hajléktalanokat ellátó intézményekbe, mint korábban. A szakemberek hangsúlyozzák: van elég férőhely, senkit sem utasítanak el!

 

Ha utcán alvót látunk, hívjuk a diszpécserszolgálatot
Ha látunk az utcán hajléktalant, hívjuk a diszpécserszolgálatot, akik tudnak intézkedni! Budapesten ez a szám a 338-4186, a vidéki számokat a www.diszpecserportal.hu/regionalis-diszpecserszolgalatok oldalon találjuk. A Ripost nemrég tesztelte, a szolgálatok emberei 20 perc alatt kiérnek a hívásokra. Ha a megadott segélyhívót értesítjük, nem a rendőrök, hanem egy kríziskocsi érkezik, és személyre szabott segítséget nyújt.

 

A cél az élet védelme
Mint lapunk megírta, október 15-én szigorodtak a szabályok, azóta az egész országban tilos az utcán lakni. Ha egy hajléktalant azon kap a rendőr, hogy az utcán él, figyelmezteti. Akit 90 napon belül harmadszor is figyelmeztetnek, az ellen szabálysértési eljárást indítanak. A cél nem a büntetés, hanem az életek védelme: hogy senki ne fagyjon meg az utcán.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast