INSIDER

Ezért lélegezhet fel Budapest belvárosa – szó szerint

Ki hinné, hogy Budapest belvárosában még mindig van olyan lakás, amiben fával vagy szénnel fűtenek? Ennek hamarosan vége.
  • Szerző: Ripost

Évtizedes terv vált valóra: végre elkészült az a gerincvezeték, ami a budapesti Belvárost bekapcsolja a fővárosi távhő hálózatba. Az Erzsébet híd alatt futó stratégiai tranzitvezeték segítségével hosszú távon nem kevesebb, mint tízezer belvárosi lakás csatlakozhat a budapesti távfűtési rendszerhez. Ám a Belváros lakói már ma is fellélegezhetnek kicsit. A stratégiai tranzitvezeték hatása ugyanis már most érzékelhető: több komoly középület az ősz folyamán távfűtésre válthatott. A Városházát, a Magyarok Házát, valamint két szállodát, a Matild Palace-t és a készülő Hyatt Private Palace Hotelt már bekötötték a távfűtési rendszerbe.

„A „Kéménymentes Belváros” névre keresztelt projekt megvalósításával enyhülhet a szmogriadó fenyegetése. Hosszú távon pedig már jócskán a veszélyesnek ítélt határérték alá mehet, vagyis erősen javulhat a levegő minősége a fűtési időszakban”

– mondta lapunknak Mártha Imre, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.

A budapesti távhőellátás már most is évi 217 ezer tonna széndioxid-kibocsátástól tehermentesíti a fővárost. Ugyanakkor a Belváros lakásaiban nem elhanyagolható mértékben még mindig hagyományos módon, azaz szénnel és fával fűtenek. A FŐTÁV szakértőinek adatai szerint a Szent István Körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Kiskörút és a Duna határolta területen csaknem ezer épületben 45 ezer lakás van, amelynek több mint a felét földgázzal fűtik. A távfűtésre való átállással évente 67 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid és csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb káros anyag kerülne a belvárosi levegőbe.

És ezeket olvastad már?